Selvsalg af andelsboliger eksploderer i hovedstaden, til gengæld er ejendomsmæglere fast inventar i alle andre boligtyper, hvor kun få tør prutte om prisen.

Det kostede 500 kroner, en seriøs oprydning og et par vellignende fotos taget med mobiltelefonen – så stod køberne i kø for at overtage familien Mogensens andelslejlighed på Østerbro i København. Tre dage tog det at få de 100 kvadratmeter solgt til prisen, lige knap 3,1 millioner kroner, i en proces, hvor familien Mogensen aldrig overvejede at ringe til en ejendomsmægler, skriver Politiken mandag.

»Hvorfor skulle vi betale 40.000 eller 100.000 kroner til en ejendomsmægler, når boligerne sælger sig selv?«, spørger Louise Vendelbo Mogensen i Politiken midt mellem flyttekasser og legende børn i Livjægergade på Østerbro i København, hvorfra familien rykker ud 1. december.

Familien Mogensens valgte selv at sælge boligen, og den model er nærmest blevet fast kutyme blandt andelshavere i de store byer, hvor andelene skifter hænder via interne ventelister eller via det digitale selvsalgskoncept, der bliver udbudt af boligportalen Boliga.

Her sørger sælgeren selv for billeder og tekst til den salgsmodne bolig, der så bliver markedsført blandt Boligas omkring 900.000 potentielle købere på nettet. Pris: 500 kroner for en måneds fremvisning. En hel del billigere end salæret til en ejendomsmægler, der typisk forlanger mellem 40.000 og 110.000 kroner, alt efter boliggens pris og omfanget af markedsføring.

Når det gælder andelsboliger, er selvsalgskonceptet nærmest gået amok i København og på Frederiksberg. Her er antallet af selvsalg vokset fra knap 15 procent i 2. kvartal af 2013 til mere end 40 procent i 2. kvartal i år, viser nye opgørelser, som Boliga har udarbejdet for Politiken.

»Det er at smide penge ud af vinduet at hyre en ejendomsmægler, for køberne er der jo allerede«, siger Boligas direktør, Frederik Rovsing, til Politiken.

Udviklingen bliver bekræftet af ejendomsmæglernes egen boligportal, Boligsiden, der kan notere et fald i antallet af andelsboliger solgt gennem en ejendomsmægler. Også de store realkreditinstitutter har spottet tendensen:

»Vi kan konstatere, at antallet af andelsboliger, der er sat til salg hos ejendomsmæglerne, er styrtdykket og nu er nærmest ikkeeksisterende i København. Det er en klar indikation på, at mange andelsboliger nærmest sælger sig selv i øjeblikket«, siger Realkredit Danmarks cheføkonom, Christian Hilligsøe Heinig til Politiken.