Uanset hvor meget man forsøger at begrænse sig, så vokser bunkerne med julegaver uden byttemærker og breve fra banken år for år.

Og har man svært ved at holde den indre samler i ave, så kan der være visse egne af landet, der er bedre at sætte boligjagten ind i end andre.

For der er rigtig stor forskel på, hvor meget hus man får for pengene i selv et lille land som Danmark. Har man to millioner kroner at købe sig et nyt hjem for, så får man nemlig mellem 43 og 461 kvadratmeter hus for pengene. Det viser en opgørelse fra boligsiden Boliga.*

Mens det er i velhaver-kommunen Gentofte, at man får mindst for pengene, så er det længere mod syd, at der kan investeres i et pladspalads for samme købsbeløb. Det er nemlig i Lolland Kommune, at man kan få et mindre slot for de to millioner.

Hilser på hinanden

Men udsigten til plads er ikke den eneste grund til, at nogle vælger at pakke livet sammen og flytte til Lolland. Der er nemlig også andet godt at komme efter, lyder det fra den lokale ejendomsmægler Henrik Ejby:

»Folk flytter herned på grund af de bløde værdier, hvor man kan få mere tid til hinanden og til familien. Fordi boligpriserne er lavere, kan man hernede måske nøjes med, at den ene voksne kører afsted, og den anden så arbejder lidt hjemmefra. Eller hvis økonomien er til det, at det kun er den ene, der arbejder,« siger han.

Og der venter en noget anderledes lokalkultur, når adressen skifter fra storbyen til Lolland:

»Folk der flytter hertil spørger: Hvorfor siger alle hej? Stikker der noget under? Men det er bare sådan, vi gør det på landet,« siger Henrik Ejby til Boliga.

Forskel på pris i by og land

At der er store geografiske forskelle på, hvor meget man får for sine penge, hænger sammen med, skellet mellem by og land er vokset de senere år. Og der er ikke umiddelbare tegn på, at den vil mindskes foreløbig:

»Vores umiddelbare forventning er, at forskellen vil blive øget. Der synes at være en udvikling, hvor der sker en centralisering af vores økonomi. Man forsøger at modvirke udvikling  ved eksempelvis ved at udflytte statslige arbejdspladser, og alt efter succesen med det, så kan det være med til at tage brodden af effekten,« siger Mikkel Høegh, boligøkonom hos BRFkredit.

At der er faktorer, som ikke handler om den enkelte bolig eller den smukke natur, er også den samme melding, der kommer fra Henrik Ejby:

»Udfordringen med Lolland-Falster er, at befolkningsfraflytningen sker på baggrund af mangel på uddannelsesmuligheder og arbejdspladser – og butikker og busruter følger efter – men det skyldes ikke, at folk ikke ønsker livet på landet. Det er menneskeskabte forhold, politiske beslutninger og finans-kapitalens prioriteringer, der centraliserer arbejdspladser, institutioner og boligkapital samt alle former for infrastruktur omkring de store bycentre - og udsulter landet,« siger Henrik Ejby.

Næstefter Lolland Kommune var det Ærø Kommune, man fik mest hus for sine to millioner. 442 kvadratmeter kan det blive til på 'bryllupsøen'.

Se her, hvor meget plads du får for pengene i din kommune.

* Boliga har opgjort salgskvadratmeterpriserne på villa/rækkehuse solgt i i perioden 1. september 2017 – 28. februar 2018. Der er kun medtaget kommuner med minimum 20 tinglyste salg i perioden.