Er agurken fløjet ind fra Sydamerika, eller har den blot krydset Storebælt? Bliver telefonen opladt med strøm fra vindmøller? Og hvor mange penge kan man spare på at skifte alle de gamle elpærer ud med de energivenlige af slagsen?

Uanset om man bevidst tilvælger det grønne eller ej, så kommer man i livets største handel - boligkøbet - til at skulle have flere penge op af lommen, hvis man vælger et nybygget - og derfor typisk også mere energivenligt - hus fremfor et ældre byggeri.

Tal fra Boliga viser nemlig, at det er dyrere at købe nybyg - og det kan man også se, når det handler om prisen på de energivenlige kontra de energisyndende huse.*

Altså vil det kunne mærkes på pengepungen, hvis man går efter det moderne valg, og jo længere mod A, huset befinder sig i energimærkningen, jo dyrere bliver det altså også, når det skal købes. Den gennemsnitlige kvadratmeterpris er nemlig højest for de energivenlige huse - og så falder den, men man arbejder sig gennem alfabetet.

Et hus med et af A-energimærkerne kostede således i gennemsnit 21.212 kroner, mens et med det dårligste energimærke  (det er G, red.) kostede 10.893 kroner.

Ganske som et nybygget hus er dyrere end et, der har stået i mange år.

Det kan betale sig længden

Uanset om man vælger et nybygget lavenergihus eller et ældre med potentiale for forbedringer, så er det helt generelt en god idé at tænke energimærkningen ind i sit boligkøb.

For selvom der skal betales mere kontant, så kan der være noget at spare på den lange bane.

»Sparer man energi, sparer man også penge. Derfor kan det sagtens betale sig for pengepungen at gå efter et energivenligt hus. Men har drømmeboligen med den helt rigtige beliggenhed ikke et af de bedste energimærker, så er der også gode muligheder for at gøre noget ved det,« siger Daniel Perell, ansvarlig for Boligas afdeling for tilstandsrapporter og energimærker.

Har man købt en bolig, er der nemlig også blevet lavet et energimærke - og i det kan man læse, hvor hurtigt relevante energiforbedringer kan betale sig hjem igen.

Det kostede huse med de forskellige energimærker:

Energimærke A: 21.212 kroner

Energimærke B: 19.311 kroner

Energimærke C: 17.036 kroner

Energimærke D: 15.721 kroner

Energimærke E: 15.059 kroner

Energimærke F: 13.500 kroner

Energimærke G: 10.893 kroner

Her kan du se, hvilke boligforbedringer der kan spare dig penge.

*Boliga har opgjort salgskvadratmeterprisen fordelt på energimærker. Tallene er trukket på baggrund af alle tinglyste salg i 2017. Energimærke A benyttes som en samlet betegnelse for de forskellige energimærker med A.