Dansk amatørboksning er ramt af en kæmpe skandale.

Det var en særdeles svær opgave, som nybegynderen Najiib Abdullahi Mohamed fra klubben Vollsmose Boxing blev mødt med i sin debutkamp til boksestævnet Hvidovre Box Cup.

I det andet ringhjørne stod Jon Østergaard fra klubben Sporting Health Club. Han har trænet MMA siden 2013 og er boksetræner i klubben. Men det er ikke det hele. Han er også tidligere dobbelt danmarksmester i amatør MMA med seks kampe bag sig.

Kampen var derfor langt fra jævnbyrdig. Den meget mere erfarne Jon Østergaard slog grønskollingen Najiib Abdullahi Mohamed til stående tælling tre gange og stoppede ham på teknisk knockout i 3. omgang.

»Jeg kunne se fra starten af, at det ikke var hans første kamp. Han var rolig, smilende og hyggede sig i ringen. Han var meget selvsikker og smart og blev med at sige: Kom, kom og hentydede til, at jeg skulle slå ham,« siger Najiib Abdullahi Mohamed, der har trænet boksning i fire måneder, til BT.

Ifølge Danmarks Bokse-Union (DaBU) har Jon Østergaard bevidst forsøgt at omgå reglerne. De siger, at Jon Østergaard i forbindelse med oprettelse af kampbog ikke oplyste, at han havde haft seks MMA-kampe bag sig.

»Dette er selvfølgelig fuldstændigt uacceptabelt, ligesom det er undergravende for sporten. Det skal derfor oplyses, at startbog for denne person er inddraget og ikke må genudstedes. Førnævnte er herefter udelukket fra al amatørboksning i Danmark,« skriver Danmarks Bokse-Union på Facebook.

Jon Østergaard stillede ikke op under sit sædvanlige navn. Det var i stedet hans filippinske navn Diomar Rontos Østergaard, som han boksede under. Et navn, han ikke har brugt i MMA-sammenhæng. Det bekræfter Dansk MMA-forbund (DMMAF) over for BT.

»Under DMMAF har han heddet Jon Østergaard,« siger formand for DMMAF, Claus Skjoldborg Larsen.

DMMAF bekræfter også, at Jon Østergaard har kæmpet seks MMA-kampe. Men ifølge hovedpersonen selv, som siden episoden er blevet smidt ud af sine tidligere MMA-klub Arte Suave, er det hele en kæmpe misforståelse.

»De spurgte, om jeg havde haft en boksekamp før. Nej, det havde jeg ikke. Men jeg sagde, at jeg havde haft MMA-kampe før. Men så fik jeg at vide, at det var ligegyldigt, så længe det ikke var en boksekamp,« siger Jon Østergaard og tilføjer, at han endnu ikke er blevet kontaktet af DaBU.

Jon Østergaard afviser også, at han bevidst har skiftet over til sit filippinske navn for at snyde. Han fastholder, at han ved oprettelsen af kampbogen har skrevet begge navne - både Jon Østergaard, som han er kendt under, og Diomar Rontos Østergaard, som der står i hans pas.

DMMAF støtter op om DaBU’s beslutning. Til gengæld vil det i første omgang ikke vil få konsekvenser for Jon Østergaard i MMA-sammenhæng.

»Han er ikke aktiv i dansk MMA og er ikke registreret i nogen klubber. Det vil blive taget op til overvejelse, hvis han kommer tilbage,« siger Claus Skjoldborg Larsen.

Tilbage står 28-årige Najiib Abdullahi Mohamed med det første nederlag på rekordlisten. Men sådan ser han ikke nødvendigvis på det. Han er ikke blevet skræmt af episoden og har stadig store drømme om at gøre professionel karriere inden for boksesporten.

»Jeg er et anderledes menneske. Jeg ser det positive i det. Hvis jeg kan stå med ham i tre runder, og jeg kan spise de slag. Hvad vil jeg så ikke kunne hen ad vejen, når jeg selv bliver mere erfaren? Det har kun øget mit mod og gjort mig stærkere,« siger Najiib Abdullahi Mohamed.