KOMMENTAR

De danske tv-stationer svigter de danske boksefans. Jeg tilbød blandt andet denne jubilæums-boksegalla “gratis” til TV2.

Der er mange udgifter forbundet med at holde en boksestald kørende, men for at vise, at det vigtigste ikke er mine indtjeningsmuligheder, tilbød jeg denne event gratis til TV 2 - mod et lille aftalt beløb per seer (eksempelvis 5 DKK pr. seer) – som så skulle gå ubeskåret til forskning mod den frygtelige sygdom Alzheimers. Det takkede man lynhurtigt nej til uden nogen begrundelse.

En smule forsinket afholder jeg fredag den 5. januar i Frederiksberg Hallerne et boksestævne, der markerer mit 60-års jubilæum som promotor og mit beskedne bidrag til dansk sports- og kulturhistorie. Det er et stævne, der bliver den foreløbige kulmination på to års arbejde med at genopbygge dansk professionel boksning.

Vi kan denne gang præsentere fire junior VM-kampe i henholdsvis IBF- og WBC-regi, to af de fire store anerkendte VM-forbund. Efter opstartsperioden er flere af vores boksere brudt igennem til top 100 på BoxRecs anerkendte computerrangliste. Udover Lolenga Mock, som tilhører verdenseliten, er Jeppe Morell nu nummer 79 og Jonas Madsen nummer 95, og de er fortsat på vej frem og langt fra færdigudviklede.

I den ene af titelkampene den 5. januar bokser den regerende IBF junior-verdensmester Jonas Madsen (22 år) i et rent dansk opgør i letsværvægt, idet han udfordres af staldkollegaen Andreas Lynggaard (24 år). Enock Poulsen (6-0) og Jeppe Morell (8-1) bokser deres første titelkampe. Enock Poulsen, som jeg spår en meget stor fremtid, kan blive junior-verdensmester i super letvægt den 5. januar, og Jeppe Morell møder som bekendt i letsværvægt svenskeren Sven Fornling (12-1), som i skrivende stund er nummer 59 på computerranglisten. Vinderen stryger dermed med garanti ind i top 50 og bliver en del af den absolutte verdenselite.

Publikumsfavoritten og sluggeren Ditlev Rossing (22 år) bokser ligeledes sin første titelkamp, og det er sandsynligvis kun et spørgsmål om meget kort tid, før han og de øvrige titelkæmpere avancerer yderligere og indtager verdensranglisterne. Udover de nævnte fire titelkampe møder Lolenga Mock i super mellemvægt den tidligere WBA-verdensmester Dmitri Chudinov, som tidligere udboksede Patrick Nielsen i en VM-kamp i Moskva. Dmitri Chudinov er pt. rangeret i top 15 af to af de store VM-forbund. Det er ren verdensklasse, og det giver Lolenga Mock muligheden for en VM-kamp, såfremt han vinder den 5. januar.

Endvidere bokser vor slagkraftige og altid underholdende sværvægter, Pierre Madsen, som er ubesejret i 10 kampe, hvoraf 9 er vundet på knockout. Han er inden længe at finde på europaranglisten.

På kvindesiden er Sarah Mahfoud ubesejret i sine første fire kampe som professionel, og hun er - efter yderligere tre-fire kampe over 8 omgange - klar til en EM-kamp i fjervægt.

Som rosinen i pølseenden har vi denne gang også det helt store supertalent i den kun 18-årige teenager, Oliver Meng, som fik en drømme-debut ved det seneste stævne den 28. oktober. Han udboksede han en angrebsivrig ubesejret spanier og blev skamrost til skyerne af samtlige eksperter. Han har vundet bronze ved U17-EM som amatør og er Danmarks yngste professionelle bokser. Han er den fødte stjerne og et naturtalent, som både kan bokse og har punch i næverne og en flot karisma.

Det er i al beskedenhed et stævne, som jeg sammen med Brian Nielsen er meget stolt af at kunne præsentere.

Derfor undrer det mig også, at ingen dansk tv-station ønsker at transmittere begivenheden til den danske befolkning. Som den eneste reelle udbyder af professionel boksning på dansk grund med faste tilbagevendende stævner, synes jeg, at vi har bevist vores værd. Især med dette stævne.

Når det drejer sig om sport, er direkte boksning på tv et af de bedste populærkulturprodukter i verden. Boksning indgyder følelser, identitet og skaber samhørighed. Især når man kan samles om hjemlige stjerner og talenter på vej frem.

Boksning taler til noget dybt i mennesket og spiller på en masse fundamentale følelser, som tv-kanalerne kan iscenesætte og kommercialisere og opnå flotte seertal på. Hvis de ellers gider og kan finde ud af det.

Det kan man i udlandet, hvor boksningen i disse år blomstrer som aldrig før. Flere og flere tv-kanaler kaster sig i disse år over boksesporten og indgår tv-aftaler med mange forskellige promotorer. I Danmark slumrer tv-stationerne imidlertid og kan ikke tage sig sammen til vise dansk professionel boksning i topklasse.

Talenterne er så afgjort til stede. Men de bliver selvfølgelig ikke stjerner på et år. Det tog mig seks år at udvikle Mikkel Kessler - fra hans debut i 1998 - til han fik sin første VM-kamp i 2004 som substitut for Mads Larsen. Men det er nu, hvor bokserne efter de indledende kampe er klar til større og spændende opgaver, at tv-stationerne har mulighed for at sikre sig de rigtig gode seertal, som alt andet lige vil være bedre end i den indledende periode, hvor den helt nye boksestald bygges op.

Det vigtigste for mig er, at bokserne får mulighed for at fremvise deres talent og blive eksponeret til glæde for så mange mennesker som muligt. Derfor ærgrer det mig gevaldigt, at tv ikke vil være med. Det undrer mig, idet jeg synes, at vi har leveret et godt og spændende produkt til deres bokseinteresserede kunder og vist, at der er fremtid i det, som vi var fælles med TV 2 om i 2015 og 2016.

Jeg synes i den grad, at man svigter og snyder seerne og det danske boksepublikum, når man blankt afviser et sådant tilbud uden begrundelse. Det vil fortsat glæde os at se alle - unge som ældre – boksefans slutte op om de nye danske stjernefrø, der skal danne rammen om en ny æra i dansk professionel boksning.