Amerikanske Mike Tyson var muligvis 90'ernes største sportsikon med sin brutale, nådesløse og fascinerende boksestil.

Men i kølvandet på triumferne i ringen fulgte også en masse skandaler - som bl.a. udmøntede sig i en voldtægtssag, et stofmisbrug og en fængselsdom.

I dag hævder Mike Tyson, at han har lagt den del af sin personlighed fra sig. I et tårevædet interview med ESPN omtaler han datidens Mike Tyson som 'den fyr'.

»Jeg vil ikke dø som det monster, jeg var. Jeg ønsker ikke at blive husket som den fyr. Han er meget giftig og farlig for min familie og for min kone. Han er ligeglad med dem - men de er alt, hvad jeg tænker på.«

Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

»Men jeg ved, hvad det har taget for at lave den fyr, og jeg ved hvilke oplevelser, som vi gennemgået sammen - så han forsvinder ikke over natten.«

Men Mike Tyson, der i dag er blevet 52 år, ønsker ikke at slette fortiden - men han vælger at fokusere på fremtiden.

»Jeg har virkelig ikke mange fortrydelser. Min voldelighed, mit stofmisbrug, mine hensynsløse seksuelle eskapader, mine gadekampe og bilulykker.«

»Den tid ovre, og jeg er her stadig - og nu handler det om at skabe et godt liv for min familie. Jeg er taknemmelig for at være her og for at have fået et andet liv,« fortæller boksefænomenet, der i 2001 boksede mod danske Brian Nielsen i Parken.

Foto: NILS MEILVANG
Vis mere

Mike Tyson, der i sin tid under en kamp bed et stykke af rivalen Evander Holyfields øre af, kan meget præcist pege på det øjeblik, hvor han sagde farvel til 'den fyr'.

Det skete, da han i starten af 2019 valgte at ryge giften fra en colorado-tudse fra det nordlige mexico. Giften er kendt for et udløse et voldsomt psykedelisk anfald.

»Da jeg røg det, sagde alt 'boom'! Da jeg 'kom ned' igen, virkede min hjerne, og jeg kunne tale - men jeg kunne kun sige 'jeg har f...et op'.«

»Jeg dræbte mig selv der, for jeg dræbte mit ego - og mit liv ændrede sig totalt. Det lyder som et manuskript til en film, men det er 'the real deal'. Og i dag vågner jeg smilende op og tænker 'hvad fanden skete der',« lyder det fra Mike Tyson, der i dag et liv langt væk fra bokseverdenen - og blandt andet får tiden til at gå med at opdrætte duer.