Bokseren Micki Nielsens dopingsag får nu nye konsekvenser for danskeren, der er suspenderet fra at bokse i et af verdens største bokseforbund.

Micki Nielsen havde egentlig fået frit lejde til uhindret at fortsætte sin professionelle boksekarriere, selvom den 24-årige cruiservægter er dømt for doping af Sydafrikas antidoping-myndigheder SAIDS.

Fire års karantæne var dommen over Micki Nielsen, efter en positiv dopingprøve i forbindelse med hans kamp i Sydafrika 21. juni 2016 mod Johnny Muller viste spor af det forbudte stof testosteron.

Micki Nielsen nægter sig skyldig i sagen, men han har hverken valgt at få åbnet B-prøven eller møde frem i en uafhængig høring i sagen i Sydafrika for at forsvare sig mod anklagerne og den positive dopingtest.
Umiddelbart betød dopingkarantænen kun et hak i troværdigheden, karantæne i Sydafrika og nogle ubehagelige skriverier i pressen for bokseren, fordi Dansk Professionel Bokseforbund har valgt at stole på bokserens forklaring og ikke anerkende sydafrikanernes testresultat.

Men nu er der nyt i sagen. Således fremgår det af ranglisten hos verdensforbundet WBC, at man har udelukket Micki Nielsen fra forbundets officielle rangliste. Det fremgår ikke, hvor længe Micki Nielsen er udelukket i WBC-regi, men at han er smidt af ranglisten af juridiske årsager.

 

WBCs præsident, Mauricio Sulaiman, bekræfter i en mail over for BT, at forbundet har sat en undersøgelse i gang, der skal klarlægge Micki Nielsens dopingsag. Indtil den undersøgelse er færdig, kan danskeren ikke bokse i WBC-regi.

»WWBC har placeret Micki Nielsen i kategorien ’ikke tilgængelig’, fordi vi har igangsat en formel proces for at finde ud af, hvad der præcis er sket i den dopingsag, der kører under de sydafrikanske myndigheder. WBC har den holdning, at der skal udøves retfærdighed i alle doping-sager jævnfør vores ’Clean Boxing Programme’. Den proces er vi nu i gang med, og vi melder noget ud, så snart vi har en officiel holdning i sagen,« skriver WBC-præsident Mauricio Sulaiman i en mail til BT.

Micki Nielsens manager, Simon Lundt, fortæller til BT, at han ikke kender til udelukkelsen hos WBC. Men han holder fast i, at den danske bokser ikke anerkender den positive dopingtest og karantænen på fire år.

»Jeg har skrevet til SAIDS, at jeg på vegne af min bokser har modsat mig, hvad de er kommet frem til, og at vi ikke mener, at han har overtrådt nogen antidoping-regler,« siger Simon Lundt.
Den nye situation kan dog blive problematisk for Micki Nielsen. Især hvis WBC vælger at udelukke bokseren i samtlige fire år, som karantænen gælder hos Sydafrikas antidoping-myndigheder SAIDS, der er fuldgyldigt medlem af den internationale dopingbekæmpelsesenhed WADA – på linje med Anti Doping Danmark (ADD, red.).

WBC har nemlig et udvidet dopingprogram, hvor man samarbejder med det europæiske bokseforbund EBU. En udelukkelse hos WBC vil sandsynligvis også udløse en lignende sanktion hos EBU. Dermed vil Micki Nielsens mulighed for at bokse blive voldsomt indskrænket internationalt.

Lige nu bokser Micki Nielsen i realiteten kun på Dansk Professionel Bokseforbunds (DPBF, red.) nåde. Da kampen i Sydafrika blev bokset i privat regi, hører sagen ikke under Anti Doping Danmark, og derfor er det alene op til Dansk Professionel Bokseforbund, om man vil nægte Micki Nielsen starttilladelse uden for Sydafrika, hvor han har karantæne frem til februar 2021.

Hos Dansk Professionel Bokseforbund har formand Jesper D. Jensen indtil nu afvist at foretage sig noget i Micki Nielsens dopingsag. Men  udelukkelsen hos WBC får ham nu til at se på sagen én gang til.

»Jeg kan ikke udtale mig om, hvor vidt det her ændrer noget lige nu. Det vil blive en bestyrelsesbeslutning om, hvorvidt der skal gøres noget. Så skal Micki Nielsen og hans manager indkaldes til at møde, hvor vi skal have en snak om, hvad det her er,« siger Jesper D. Jensen til BT og fortsætter:

»Fejlen fra forbundets side har nok været, at vi ikke selv har skrevet til Sydafrika for at høre, hvad der er sket,« siger han og understreger, at DPBF er meget imod brug af doping.

Hos Micki Nielsens promotor, Nisse Sauerland, bliver udelukkelsen hos WBC mødt med stor undren.

»Det må være en fejl, at Micki er blevet smidt af ranglisten. Det er noget, jeg må tjekke med WBC, for det er en tosset sag,« siger Nisse Sauerland kortfattet over telefonen.