Danmarks Bokse-Union tilslutter sig ikke nyt et forbund, som skal sikre OL-status. Men det kan ske på sigt.

Et nyt internationalt bokseforbund har set dagens lys, efter at repræsentanter fra USA, Storbritannien, Tyskland, Holland, New Zealand, Filippinerne og Sverige er gået sammen om at danne World Boxing.

Fra dansk side har man endnu ikke planer om at tilslutte sig nyskabelsen, hvis primære mål er at bevare boksning på OL-programmet.

Men det kan komme på tale, påpeger formanden for Danmarks Bokse-Union (Dabu), Lars Brovil.

- Hvis de kan opnå anerkendelse og godkendelse fra IOC i forhold til at facilitere olympisk boksning, så støtter vi op om det, for det er formålsparagraffen i vores vedtægter.

- Vi stræber efter olympisk boksning. Så vi afventer og ser, hvad programmet indeholder, hvilke tanker de har gjort sig, hvordan de har gjort det, og hvad IOC siger.

- Vi er meget nysgerrige på det nye tiltag, som vi ser som et positivt alternativ, lyder det fra formanden.

I løbet af torsdagen har Dabu modtaget materiale fra World Boxing, men man har endnu ikke nået at gennemgå det hele.

Det nye forbund søger anerkendelse fra Den Internationale Olympiske Komité (IOC) for at holde boksesporten på OL-programmet. Boksning er i første omgang blevet udeladt fra sommerlegene for 2028, og det er ved at være sidste udkald, hvis den skal med.

Årsagen er en konflikt mellem IOC og Det Internationale Bokseforbund (IBA). IBA har siden 2019 været suspenderet på grund af manglende tillid til lederskabet og anklager om korruption.

Det var således ikke IBA, der stod for boksekonkurrencerne ved OL i Tokyo i 2021. I juni 2022 blev bokseforbundet så frataget administrationen af både kvalifikationen og afviklingen af den olympiske bokseturnering i Paris næste år.

Siden Ruslands invasion af Ukraine er konflikten blevet optrappet.

Selv om det danske forbund ikke tilslutter sig det nye verdensforbund øjeblikkeligt, betyder det ikke, at man er uenig i baggrunden for beslutningen.

- Vi deler de samme værdier i forhold til good governance-principper, og vi deler også, at olympisk boksning er det øverste for den del af boksningen.

- I Danmarks Bokse-Unions bestyrelse har vi brugt mange kræfter på at få IBA's bestyrelse til at samarbejde med IOC om at møde de krav, som IOC har for, at IBA fortsat har en anerkendelse til at arrangere og facilitere OL-kvalifikation, siger Lars Brovil.

/ritzau/