Personer over 18 år skal have lov at dyrke cannabis til eget brug. Det vil samtidig fjerne en stor indtægtskilde fra kriminelle bander og rockere og frigøre flere ressourcer til politiet.

Et flertal af danskerne ønsker at legalisere cannabis. Det viser flere meningsmålinger om danskernes holdning til cannabis.

På Christiansborg er situationen imidlertid anderledes, idet der fortsat er flertal for at bevare forbuddet. Spørgsmålet er, om det er muligt at formulere et kompromis mellem flertallet i befolkningen og flertallet på Christiansborg?

En mulighed, som Alternativet nu foreslår, er at give alle danskere over 18 år ret til at dyrke deres egen cannabis. På den måde vil det fortsat være ulovligt at sælge cannabis, men det vil være lovligt at dyrke cannabis til eget forbrug.

Forslaget er inspireret af lovgivningen i Alaska, hvor borgerne har ret til at dyrke seks planter ad gangen, hvoraf tre må være i blomst. Samtidig er det kun tilladt at være i besiddelse af 28 gram cannabis uden for sit eget hjem. Ordningen har hidtil været en succes, og derfor ønsker Alternativet at afprøve en lignende af slagsen i Danmark.

Alternativet ønsker som udgangspunkt at legalisere cannabis fuldstændig, men mener at vi har fundet et fornuftigt kompromis. Samtidig vil forslaget betyde, at man fjerner en væsentlig indtægtskilde fra de kriminelle netværk, som i dag tjener milliarder på salg af cannabis – netværk, f.eks. rockere og bander, politiet som bekendt bruger millioner af skattekroner på at bekæmpe.

En anden fordel ved forslaget er, at det ikke bliver op til de kriminelles samvittighed at kontrollere indholdet af cannabissen. Vi ved desværre, at bagmændene undertiden tilsætter forskellige farlige stoffer til hashen for at øge omsætningen, hvilket svækker forbrugersikkerheden markant.

I Alternativet tror vi oprigtig på Alaska-modellen. Derfor ønsker vi at prøve den af i Danmark. Men skulle det vise sig, at vi tager fejl, er der jo intet til hinder for, at vi politikere genindfører et forbud, selvom det vil føre til en fortsættelse af den uholdbare situation, vi befinder os i i dag.