Giv ledige kontanthjælp uden modkrav og skab en mere empatisk beskæftigelsesindsats.

En kontanthjælp uden modkrav vil ikke kun gøre op med den meningsløse jagt på syge og ledige borgere i systemet. Det vil også kunne reducere de voldsomme økonomiske udgifter til jobcentrene, der bl.a. skyldes et overdrevent og ineffektivt bureaukrati.

Samfundet bruger hvert år milliarder af kroner på at jagte syge og ledige borgere rundt efter job, der ofte ikke findes. Det er dyrt og ineffektivt – og det hænger måske sammen med, at de ansatte i jobcentrene kun har mulighed for at bruge 24 procent af arbejdstiden på at skabe kontakt mellem ledige og virksomheder, fordi de er nødt til at bruge den resterende tid på andre opgaver, hvor især kontrol og registrering fylder meget.

Det er med andre ord åbenlyst, at vi som samfund kan gøre det meget bedre, klogere og billigere, end vi gør i dag. I Alternativet ser vi et stort behov for at bringe nye tanker ind i indsatsen med at skabe job til flere.

Det er på tide at tage et opgør med det ekstreme kontroltyranni, de meningsløse beskæftigelsesindsatser og det ineffektive bureaukratiske system, der præger hverdagen i jobcentrene og koster samfundet en formue. Og det er på tide at indstille heksejagten på folk uden for arbejdsmarkedet, der mest af alt bare gerne vil have et job, som de er glade for.

Ved at indføre en kontanthjælp uden modkrav ville samfundet tilmed spare en masse penge, der i stedet kunne investeres i at skabe bedre og mere individuelle indsatser – også med socialt og sundhedsfagligt fokus.

Samtidig er det vigtigt at huske på, at man faktisk allerede har afprøvet lignende ordninger med succes i både ind- og udland. Kalundborg Kommune har f.eks. gode erfaringer med kontanthjælp uden modkrav. Med andre ord er der altså ingen tvivl om, at det rent faktisk er muligt at skabe et mere effektivt system, hvor mennesketænkning samtidig vejer tungere end kassetænkning, og hvor ledige mødes af tillid i stedet for kontrol.