Foto: Emil Hougaard

KOMMENTAR

Vi har gisnet, gættet og spekuleret i stor stil ved dette EM. Hvor stærke er håndboldherrerne egentlig? Er målsætningen om en semifinale realistisk? Måske endda for beskeden? Kan holdet vinde medaljer? Er de endda guldkandidat?

Nu er spekulationerne blevet lidt færre. For søndag aften fik vi de svar, vi har gået og ventet på, da Danmark efter et lidt blødt tilløb i den indledende gruppe endelig mødte modstand af den mest potente støbning i form af Spanien.

Og det blev til svar af den slags, som får både klaphattene og smilene frem hos danske håndboldfans. I en intens kamp blev det til dansks sejr på 27-23, og Danmark er nu snublende tæt på semifinalerne.

Før kampen sad jeg med to helt centrale spørgsmål omkring det danske spil, som bekymrede mig. Kunne forsvaret stå distancen mod det skarpe spanske mand-mand-spil? Og var der pondus og power nok - udover Mikkel Hansen, forstås - i den danske bagkæde mod et spansk verdensklasse-forsvar. Begge dele så i første halvleg ud til at blive besvaret med et kæmpe ’nej’.

Danmark havde svært ved at trænge igennem Spaniens forsvar, som Gudmundur Gudmundsson har kaldt verdens bedste. Specielt voldte den 5-1 formation, spanierne lagde ud med, store problemer. Og så er det selvfølgelig også en del af historien, at Arpad Sterbik stod fuldstændig fantastisk i det spanske mål, hvor han snuppede alt.

I angrebet var Mikkel Hansen skudmæssigt en skygge af sig selv, mens Mads Mensah, der havde fået chancen fra start, efter han har overstrålet Rasmus Lauge i det indledende gruppespil, manglede den vitale energi. Og Mads Christiansen på højre back virkede direkte bange for at gå direkte mod målet, og han spillede alt for sidelæns, hvilket gjorde opgaven let for spanierne.

I den danske defensiv var der store problemer, når Spanien skruede op for tempoet, og det virkede meget let for spanierne at spille sig igennem. Derfor var der nok at tale om i pausen for danskerne, som var udfordret over hele linjen.

Men landstræner Gudmundur Gudmundsson havde tydeligvis fundet de helt rigtig gloser frem i omklædningsrummet, for pausen gjorde godt for de rødhvide, som var fuldstændig i kontrol i anden halvleg. Henrik Møllgaard dækkede sublimt op i midtzonen, godt flankeret af Jesper Nøddesbo, som var skarp i begge ender af banen - og så stemplede Niklas Landin ind med en form, som gør, at man tør drømme om et dansk EM-resultat af de helt store.

Ros skal også Michael Damgaard have med på vejen. Han kom allerede i slutningen af første halvleg ind og viste prøver på sine store store offensive kvaliteter, og det fortsatte han med efter pausen. Konstellationen med ham og Mikkel Hansen giver det danske angreb en herlig ekstra dimension, som kan blive et afgørende trumfkort senere i turneringen.

Den resterende del af menuen i mellemrunde hedder nu Sverige tirsdag og et onsdags-opgør mod Tyskland, og selvom specielt tyskerne har overrasket positivt indtil videre, så er det to modstandere, som det danske landshold skal være i stand til at slå. Og efter de to point mod Spanien er scenariet nu, at Danmark kan 'nøjes' med at vinde over Sverige og derefter tåle et nederlag på fire mål til Tyskland.

Med andre ord: Det må ikke gå galt. Det går ikke galt. Danskerne skal være at finde i weekendens kampe i Krakow, hvor der skal spille om EM-guld. Jeg har ikke fantasi til at forestille mig andet efter den meriterende sejr over Spanien.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.