Hey makker – du er inviteret til fest, sæt lige pris på det

I løbet af vores liv vil vi blive inviteret til x antal housewarminger, fødselsdage, sjatfester, bryllupper osv. Skulle du få sådan en invitation, så sæt lige pris på den.

Vi skruer tiden tilbage til i sommer, hvor jeg holdt 30-års fødselsdag med min gode ven. Invitationerne blev sendt ud via Facebook, og herefter fulgte en lang prøvelse i tålmodighed, hvor jeg af og til følte, at vi førte valgkamp for festen.

For folk er længe om at svare, de ændrer deres ’deltager’ til ’deltager ikke’ med ét klik. Eller også svarer de slet ikke.

Og så er der afbuddene…

Fem dagen inden festen fik jeg en besked fra en af mine venner: »Hej Tine, jeg er desværre kommet til at dobbeltbooke...« begyndte han.

Beskeden skulle nærmere have lydt: »Hej Tine, der er dukket en federe fest op (indsæt fuckfinger-emoji).«

På selve dagen var der et mandefald på 10-15 stykker. Og med mindre du render rundt under en usynlighedskappe til daglig, lægger vi mærke til, at du ikke er der. Vi har jo inviteret dig, makker.

Og helt ærligt, det tager 20 sekunder at skrive en besked, hvor du beklager, men du har bræk, snot, whatever i håret, men ønsker en god aften. Den anden opførsel burde udmønte sig i en festkarantæne.

Alle, jeg kender, har kæmpet kampen med de ligeglade festgæster. Til min venindes fødselsdagsmiddag fik hun tre afbud på dagen. Så stod hun der med en vegetarret uden en vegetar. Velbekomme.

Ligesom vi swiper løs på Tinder, swiper vi gennem begivenheder på Facebook med en idé om, at der hele tiden venter federe ferniseringer og fester derude.

Så når jeg inviterer folk, der strækker sig ud over min tætte vennekreds, er det ’bare Tine’, der holder fest. Men nej, det er Tine, der har brugt fem timer på at bage pølsehorn, lavet en musikquiz og købt 20 flasker vodka. Og det er Tine, skuffelsen bider i maven, når det femte afbud tikker ind, mens hun står med blå kinder af at puste balloner op.

Det er muligt, at deltagerlisten tæller 70 andre, og du tænker ’nå, men hvad betyder det, om jeg kommer’ – men efterlad den tankegang hjemme på sofaen i stedet for dig selv.

Tænker alle sådan, står værterne pludselig helt alene med en lunken gin & tonic, fordi ingen dukkede op.

Selvfølgelig forventer jeg ikke, at du prioriterer min fest over rejsen til Bali eller din mors 60-års-fødselsdag, men lad være med at behandle en festinvitation som en uønsket regning.

Giv et svar, som værten kan regne med. Et ja på Facebook er ikke det samme som ’ja-jeg-finder-ud-af-det-måske-skifter-jeg-mening-men-fuck-nu-det.’