Søs Marie Serup, BTs politiske kommentator
Søs Marie Serup, BTs politiske kommentator Foto: Bax Lindhardt

Jakob Engel-Schmidt forlader Folketinget til oktober og ind kommer Mads Fuglede, begge for Venstre.

To interessante venstreprofiler rykker henholdvis ud og ind af Folketinget til oktober. Jakob Engel-Schmidt forlader Folketinget, fordi kan ikke længere er »forelsket i dansk politik« og hellere (igen) vil være direktør for Niels Brock. Og ind kommer i stedet USA-ekspert Mads Fuglede. Hvad betyder det?

Jakob Engel-Schmidt er indbegrebet af en liberal løve. Kæphøj og frembusende. Med tiden blev han dog også ledelsens mand - Løkkes mand. Men så fik han en tur på bænken af vælgerne og genfandt sig selv, så da han kom tilbage i Folketinget, efter Morten Løkkegaard rykkede til Bruxelles, fordi Ulla Tørnæs skulle være minister igen, var det den rigtige Jakob, som kom tilbage. Og det er den politiker, som mange i debat-Danmark kom til at holde af, fordi han havde sine meningers mod, bl.a. går han ind for legalisering af cannabis, som partiet Venstre bestemt ikke gør officielt.

Fødselsdage

Nu vil Engel-Schmidt tilbage til Niels Brock. Det skal man ikke læse for meget ind i. Men det er til gengæld interessant, at han bliver afløst af en mand med en anden politisk profil. Især fordi det faktisk kan skubbe til en delikat balance internt i Venstre.

Det kendetegner både den udgående og indkommende venstremand, at de føler det, man i USA kalder ’duty to serve’, altså et ansvar for at bidrage til samfundet. Men selvom de begge er venstremænd, har de et ret forskelligt syn på, hvad fællesskabet skal - Søs Marie Serup

Venstre er et parti, som altid balancerer tre grundlæggende strømninger; den pragmatiske, den liberale og den konservative (som ikke er konservativ, men blot partiets højrefløj). Engel-Schmidts vægt blev lagt til den liberale strømning, mens Mads Fuglede nærmere hører hjemme i den konservative strømning. I hvert fald i udlændingepolitikken, som også i dette efterår vil fylde noget i Venstres interne drøftelser (f.eks. om et eventuelt burkaforbud) og i den førte politik (f.eks. i forhold til kvoteflygtninge). Sagt ligeud; Mads Fuglede er på Støjberg-holdet.

Man må tage hatten af for, at en mand, som kunne nyde et liv som anerkendt og afholdt ekspert og klummeskribent, i stedet er parat til at lægge rygstykke til alle de tæsk, der følger med et liv som folkevalgt - og endda med en profil, som tilsiger slagsmål om udlændingepolitik. Det kendetegner både den udgående og indkommende venstremand, at de føler det, man i USA kalder ’duty to serve’, altså et ansvar for at bidrage til samfundet. Men selvom de begge er venstremænd, har de et ret forskelligt syn på, hvad fællesskabet skal.

Søs

Ser man på Mads Fugledes Kampagnevideo på YouTube i forbindelse med Folketingetsvalget i 2015, så har den ligefrem en lille snert ’Make Denmark Great Again’ følelse over sig. Han taler bl.a. om, at der var engang, hvor ting var ’made in Denmark’.

Han er dygtig, sød og sjov, men fik alligevel kun 1968 personlige stemmer ved sidste folketingsvalg og blev dermed suppleantens suppleant. Det kan altså være nok til at komme i Folketinget og måske også blive et afgørende vægtlod i skålen, når kampen om Venstres sjæl skal oversættes til hverdagspolitik.

Det er de pragmatiske konservative, der har roret i venstres udlændingepolitik, selvom det er en pragmatisk liberal, som sidder i statsministeriet. Det ændres ikke af, at Mads Fuglede overtager Jakob Engel-Schmidts plads i Folketinget. Men balancen bliver forskudt en lille smule fra liberal til konservativ.

SMS

Tophistorier

Hitter på Facebook