Partitoppene i både S og DF ser gerne mere samarbejde mellem de to partier i kommuner og regioner. S/DF-alliancens store test er 21. november 2017.

Valget til kommuner og regerioner vil afsløre, i hvor høj grad den tætte alliance mellem S og DF har spredt sig til baglandet. På Christiansborg er alliancen reel og er blevet en håndgribelig og uforudsigelig magtpolitisk forhindring for regeringen. Senest med aftalen om Togfondens fremtid torsdag i denne uge. Men hvis alliancen slår igennem ved valget til kommuner og regioner 21. november 2017, så kan den ændre det kommunale og regionale Danmarkskort dramatisk.
Hvorfor?

Fordi et par mandater til den ene eller anden side kan omfarve det politiske Danmarkskort. Så tæt er valget mange steder. Og langt de fleste steder er flertallet sammensat af koalitioner, og mange af de steder indgår DF i flertallet. Man behøver blot grave det såkaldt gule Danmarkskort fra sidste Folketingsvalg frem for at få lidt hjertebanken over det kommende valg til kommuner og regioner.

Hvad er det gule Danmarkskort? Det gule Danmarkskort er en grafisk fremstilling af de 17 kredse, hvor DF ved sidste valg var størst. Det er stort set hele sydjylland, fra Vejle og Hedensted i nord til grænsen mod syd. På Sjælland er det Kalundborg, Slagelse, Ringsted, Fakse og Greve. Det er ikke nødvendigvis de steder, hvor de store dramaer vil udspille sig, men nogle vil. Pointen er, at DF realpolitisk og i vælgertilslutning er at regne for “en af de store”, men det kan man endnu ikke se afspejlet i den kommunale og regionale virkelighed. Det vil ændre sig efter 21. november. Ikke til et proportionelt niveau, for DF er et parti, der skynder sig langsomt.

Men ved dette valg har de muligheden for at bruge magten til en ordentlig omgang politisk disruption - også selvom de ikke nødvendigvis selv tager borgmesterkæderne.

Bliver det til noget? Ikke nødvendigvis. For politik i regioner og kommuner er noget andet end på Christiansborg. Og så alligevel ikke. I sidste ende handler det om relationer mellem mennesker, om forhandlinger (nogle steder grimme studehandler) og om brede aftaler, som binder alle - og som den siddende magt som regel har markant størst glæde.



Der er til gengæld ingen tvivl om, at partitoppene gerne ser et tættere samarbejde mellem S og DF folde sig ud over det kommunale og regionale Danmarkskort. Begge partiformænd har opfordret deres respektive baglande til at se mod hinanden. Og det bliver fulgt op i den lokale presse, f.eks. har Peter Kofoed fra DF været aktiv med samme budskab i JyskeVestkysten.

Men historien er også rig på eksempler på, at de aftaler, der indgåes af partitoppene på Christiansborg om kommunal og regionalvalg ikke er meget værd i virkeligheden. I kommuner og regioner lader man sig ikke sådan lige diktere af den store dagsorden, for der lever man af den lille dagsorden. I kommunerne er politik så nært, som det kan blive. Det handler om en cykelsti til vores unger, en omfartsvej rundt om parcelhuskvarteret, det nye shoppingcenter, bedstemors plejehjem og onkels rygskade. 



Hvad gør de borgerlige partier ved det? Fra Christiansborg tales forventningsniveauet ned. Helt ned i kulkælderen. Især V og K har travlt med at fortælle, hvordan de overperformede ved seneste valg til kommuner og regioner. Det er en strategi som baglandet i værste fald kan aflæse som manglende opbakning og tro på egne folk, men hvis det går, som det plejer, så går det nok endda. Sandheden er også, at det bedste, Christiansborg kan gøre for baglandet, er at indgå aftaler som kan bruges regionalt og ikke spænder ben, f.eks. om udflytning af arbejdspladser, trafikinvesteringer og flere penge til velfærd. Og glem ikke den venne-pulje på 100 mio. kr., som de tre regeringspartier fordelte til små-projekter i forslaget til finanslov.

Kommunalt og regionalt arbejder de borgerlige partier tæt sammen med DF og gør alt, hvad de kan for at indgå valgforbund, bindende forhåndsaftaler og som minimum en aftale om at tale med hinanden først på valgaftenen.
Hvad skal vi holde øje med? Som regel lander brikkerne nogenlunde, som de plejer efter et valg til kommuner og regioner. Det vil de næppe gøre denne gang. Spørgsmålet er, om S/DF-alliancen ændrer Danmarkskortet. Følg med!