Tre ministre i dialog med flere hundrede elever i Esbjerg blev et stilstudie i spildte muligheder.

Da statsministeren, udenrigsministeren og justitsministeren mandag i forbindelse med et regeringsseminar stilede op til debat på Esbjerg gymnasium, ville de gerne sende et signal om, at regeringen tænker regionalt og på fremtidens store udfordringer. De kunne have allieret sig med de unge, for den generation er historisk ansvarlig og ved meget om politik. Men i stedet blev det, som det plejer. Ærgerligt, for potentialet i arrangementet var stort.De tre blå (den ene er teknisk set grøn) partiformænd er ellers alle sammen dygtige på en ølkasse. De kan hver især engagere en forsamling og skabe begejstring. Men det kunne de åbenbart ikke sammen. I hvert fald ikke mandag formiddag i Esbjerg, hvor de snakkede så meget, at der kun blev plads til syv spørgsmål, og hvor de svar, de gav, lød præcis, som de plejer. I visse tilfælde var det helt skørt, som da Anders Samuelsen mente, at nogle af eleverne nok kunne huske tiden lige efter østudvidelsen, hvor de har været 4-5 år gamle. Det var simpelthen en rutinepræget præstation og ikke på tilfredsstillende niveau.

Underligt, for de unge er så rasende spændende en målgruppe. Nutidens ungdom er ikke, som den har været. Den er på næsten alle områder bedre. De er optagede af store og vigtige dagsordner, de er solidariske, og de har et udpræget internationalt udsyn. Ved sidste valg til kommuner og regioner lykkes det endda at bryde den ellers ubrydelige kode og få flere unge til at stemme. Markant flere. Og det ved et valg, hvor den gennemsnitlige kandidat ellers er over 50 år gammel. Men de er ansvarlige, så selvfølgelig stemmer de, ligesom de i stor stil yder friviligt arbejde og i øvrigt tager deres studier og job noget mere seriøst, end man gjorde, da jeg gik på gymnasiet i starten af 90’erne.

Og det var rigtigt tænkt af regeringen, at stille med tre topministre til et rigtigt møde mellem mennesker. Politik handler nemlig om hud. I USA og England taler man om at “work the flesh” - simpelthen at komme ud og trykke næver. Det er synd, hvis de generationer, som er indfødte i forhold til internet og sociale medier kun bliver spist af med digitalt samvær. Enhver, der har oplevet Folkemødet, ungdommens folkemøde eller de mange regionale folkemøder, kan jo skrive under på, at den IRL-oplevelse (red. oplevelse i det virkelige liv) man får af politik og politikere, er afgørende for ens tro på projektet. Idéen var rigtig, men udførelsen støvet.

Iøvrigt er Liberal Alliance det største parti blandt de unge, mens S og V roder rundt på henholdsvis 11 og 9.5 pct. tilslutning blandt de unge. I forbindelse med undersøgelsen, som blev foretaget blandt 10.000 respondenter, sagde forsker Kasper Møller Hansen til Altinget.dk: Hvis de gamle partier ikke får bedre fat i de unge generationer, så skal vi ikke ret mange valg frem, før det kan rykke gevaldig rundt på styrkeforholdene i dansk politik.'

Det har han ret i. Og netop derfor er det heller ikke nok at stille med den politiske udgave af de tre tenorer, som rutinemæssigt synger greatest hits.
De unge er hverken dumme eller ligeglade. De er rent ud sagt fantastiske. Det mener de tre tenorer sikkert også. De skulle tage at vise dem det.