Så skete det igen: endnu en sprøjtegift er fundet i drikkevandet, og kloge folk på området siger, at det ligner en katastrofe for vores drikkevandsforsyning. Og svaret er som sædvanlig: det er fortidens synder. Vi bruger ikke længere lige præcis denne gift.

Nej, men på et tidspunkt er nutidens brug af giftstoffer blevet til ’fortidens synder’. Den nye sprøjtegift er fundet i 113 vandboringer – og det er ikke engang alle steder, man overhovedet er gået i gang med at tjekke for den. Udover de nye fund, er det i forvejen sådan, at eksperterne tidligere har fundet giftrester i hver fjerde af vores aktive drikkevandsboringer.

Det betyder, at når du åbner for vandhanen og tapper et dejligt, køligt glas vand, er der desværre en vis risiko for, at du ikke kun får rent grundvand i glasset – du kan også få den tvivlsomme fornøjelse af giftrester.

Jeg mener, at rent, klart og giftfrit drikkevand er en menneskeret.

Mange af os husker reklamerne for Roundup, hvor de pædagogisk forklarede, at giften simpelthen forsvandt af sig selv, så det var mere sikkert end amen i kirken. Jeg har sågar mødt folk, der påstod, at det er så rent, at man kan drikke det – lige fra dunken. Herrejemeni, reklamens magt er stor – og hvis man virkelig vil, kan man jo tro på alt. Der er jo også folk, som tror på julemanden. Nok mest børn, men alligevel.

Fakta er, at hvert tiende drengebarn fødes med misdannede kønsorganer. Og pigerne går tidligere og tidligere i puberteten. Vi ved ikke præcis hvorfor. Men vi ved, at en sandsynlig årsag er den kemiske cocktail, vi som danskere bliver udsat for livet igennem. Derfor er svaret naturligvis at undgå så meget kemi som muligt. Og mange danskere gør det. Miljømærket vaskepulver. Økologisk mælk og andre madvarer. Børnetøj, der er mærket med Blomsten og Svanen.

Men hvad hjælper det, når man kan blive udsat for giftstoffer blot ved at drikke fra hanen, kunne man spørge. Ja, der gives ingen garantier, men svaret på den enorme udfordring er jo netop at gøre det: vælge de produkter, der er miljømærket. Købe økologisk. Jo flere, der køber det, jo hurtigere vil landbrug og producenter rette ind.

Jeg ved det: Med den viden vi har, skulle man jo tro, at landets miljøminister knoklede dag og nat for at beskytte danskerne. Give os tryghed. Men han er jo også landbrugets mand, så det har formentlig lange udsigter. Regeringens fokus er jo trods alt bittesmå skattelettelser i stedet for at bruge pengene på vores velfærd – og rent drikkevand.

Danmark er et af meget få lande i verden, hvor man kan pumpe klart vand op fra undergrunden – og drikke det uden at skulle rense og gøre ved. Mange lande har slet ikke grundvand i det omfang. Og andre har ikke grebet ind i tide, så deres vand er forurenet.

Heldigvis har vi herhjemme haft miljøministre i tiden løb, som har kæmpet benhårdt for vores drikkevand. Forbudt sprøjtegifte, begrænset brugen, opstillet krav og restriktioner til producenterne og meget mere. Derfor er vores drikkevand så rent, som det trods alt er - endnu. Men det er ikke kommet af sig selv. Det kræver nidkær overvågning og vilje til at gribe ind.

Mens vi venter på det, er mit klare råd: køb økologisk. Nul gift på jorden giver med garanti giftfrit drikkevand – på et eller andet tidspunkt.