Debatindlæg Af Peter Hummelgaard, medlem af Folketinget (S)

Kommunalvalget 2017 er overstået for denne gang. Derfor skal der gøres status, hvor vindere og tabere udpeges. Sikkert er det, at mit parti Socialdemokratiet blev valgets helt store sejrherre. Flest borgmesterposter, næsten fuld plade af Regionsrådsformandsposter, det suverænt største parti og endnu større fremgang i nøglebyer.

Sikkert er det også, at Venstre tabte valget. Selvom Lars Løkke ikke vil indrømme det, så er dette kommunalvalg det dårligste valgresultat for Venstre siden 1989. Det kan ikke gradbøjes, uanset hvor meget man forsøger. Vælgerne ville have bedre velfærd. Ganske enkelt. Så langt så godt. Men valgets helt store taber denne gang blev kommentariatet (de politiske kommentatorer), valgspåmænd, analytikere – Kloge Åge’erne.

Det er ikke første gang, at de har tabt et valg stort. Det samme skete ved kommunal- og regionsrådsvalget i 2013. Her huskes bedst Danmarks Radios katastrofale ’exit-prognose’ – ikke at forveksle med exit-poll – hvor DR begav sig ud i at forudsige valgets endelige resultat. Spådommene blev sendt ud i æteren, inden valgstederne overhovedet var lukket, og dermed med væsentlig risiko for at påvirke resultatet.

Prognosen ramte pilskævt, og DR måtte efterfølgende tage konsekvensen. Klogeligt droppede DR ved dette valg både prognoser og exit-polls. Men DRs kæmpe bommert ved valget i 2013 har dog ikke afholdt andre fra at gøre samme forsøg ud i spådommenes kunster. Også de har taget grueligt fejl. Lad os se på nogen eksempler.

Både på Berlingske og på Politiken har man selv skabt fortællingen om, at Socialdemokratiet ikke alene ville tabe stemmer i København – men ganske enkelt miste magten i landets hovedstad. Med en én enkelt måling i hånden baseret på en måling blandt 649 (!) københavnere havde Politiken, Berlingske og de politiske kommentatorer nok stof nok til at erklære socialdemokratisk styre for fortid.

Berlingskes Bent Winther og Politikens Anders Bæksgaard tager skridtet videre og spekulerer tilmed også i, hvilken massiv krise Socialdemokratiet befinder sig i, inden der overhovedet er afgivet så meget som én stemme.

Kloge Åge’erne på Berlingske og Politiken må nu ærge sig gevaldigt. Socialdemokratiet gik ikke tilbage. Det blev ikke enden på mere end 75-års socialdemokratisk styre. Og der kom ikke noget ”grønt flertal” uden om S. På bedste amerikansk vis har dækningen af dette valg også været storforbrugere af valgforskere fra universiteterne.

Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet forudsagde blandt mange spådomme, at Socialdemokratiet med Jacob Bjerregaard (borgmester i Fredericia red.) i spidsen ville få vælgerlussing. Resultatet blev i stedet, at Socialdemokratiet er stormet frem, har absolut flertal, og borgmester Bjerregaard personligt fik tillid fra næsten 10.000 fredericianere.

Man kan forsætte meget længe med eksempler. Kloge Åge’erne forudsagde også, at DF ville blive valgets store vinder. Og meget mere. Hvad er lektion her? Jo, for det første er det, at kommentatorerne, analytikerne og alle andre spåmænd har tabt dette valg. stort. For det andet, og vigtigst, bør landets medier og journalister bruge alle deres kræfter på at dække de nyheder og diskussioner, der er i dansk politik, frem for al den spalteplads på spekulationer, analyser og målinger. Det tjener demokratiet og medierne bedst. Og jeg tror faktisk også, at det er det, danskerne helst vil høre om.