DRs nye dramaserie har fået en del røg.

Seriens profil på Facebook oversvømmes af klager fra folk, der er rasende over, at skuespillerne ryger for meget.

Liberty, som serien hedder, er baseret på Jakob Ejersbos roman af samme navn, og handlingen er henlagt til slutfirsernes Tanzania.

Dengang røg man altså en del, lyder DRs forklaring og forsvar, men det er faktisk utroligt, at det skulle være nødvendigt med sådan en forklaring.

Ét er, at vi døjer med en fæl omgang krænkelses-syge i dagens Danmark, men helt latterligt bliver det, når vi forsøger at trække nutidens trends, moral og livssyn ned over fortiden - og fiktive handlinger, der skal forestille at udspille sig i tider før nu.

Så er det, at Lucky Luke foretager et rygestop og derfor ophører med at jage Dalton-brødre med en evig smøg på læben.

Så er det, at Skæg fra Rasmus Klump og Kaptajn Haddock fra Tintin stikker piben ind. Herregud. Det var en anden tid.

Ville det i dag være okay at skrive vuggeviser til børn, hvor ‘negerdrenge’ bruges som rangler? Naturligvis ikke. Skal vi i dag piske os selv over, at nogen skrev sådan en sang i 1947? Næ. Ville Pippis far være ‘negerkonge’ i dag? Næppe, men det var han nu engang i sin tid.

Det er giftigt og direkte fordummende, hvis vi masserer tidligere værker ind i nutidens moral. Det samme gælder, hvis vi prøver at tegne et forkert, mere politisk korrekt billede af vores fortid. I 70’erne og 80’erne var det ikke unormalt, at en mor ammede sit barn med en smøg i den ene hånd og et glas portvin i den anden. Sådan er det ikke længere, og godt for det. Men fri mig for at sovse gamle dage ind i nutidig moral.

Man ser det for sig: Katten Garfield som veganer og glutenfornægter. Livretten lasagne i kødfri udgave stablet af hør og aubergine.

Livsnyderen og dovenlarsen Fætter Guf som spinning-instruktør og cross fit-fanatiker, konstant bekymrende sig om fedtprocenter og kalorier. Kasket Karl som feminist. Kaptajn Vom som den curlingfar for Knold og Tot, der aldrig mere lægger dem over knæet til arrige smæk, men i stedet udøver blød, forstående og coachende hvad-synes-du-selv-pædagogik.

Jeg går op og lægger mig.