Nytårsforsætter har det tilfælles med psykoterapi, at begge dele ofte handler om, at man ønsker at forandre eller udvikle noget ved sig selv.

Der er bare det ved nytårsforsætter, at de tit glider ud i sandet og måske mest af alt er noget, man sætter sig for, fordi »Det plejer man jo at gøre«.

Idéen er jo god nok, men der er langt fra champagnepåvirkede løfter om at blive en bedre 2018-udgave af sig selv og så til at gøre en seriøs indsats for at arbejde med de personlige udfordringer, der virkelig har betydning i tilværelsen.

Som psykolog taler jeg hver dag med mennesker, der har et brændende og oprigtigt ønske om at ændre på ting i deres liv, som er problematiske, uhensigtsmæssige eller endda skadelige for dem selv og deres omgivelser.

Jeg har meget stor respekt for mennesker, der arbejder med sig selv og bliver i stand til at ændre på deres grundlæggende tanke- og handlemønstre.

Det er mit kald at hjælpe folk til at håndtere svære situationer, som nogle gange kræver indre opgør med basale og indgroede perspektiver på verden.

Jeg har for eksempel klienter, der erkender, at de har et problem med aggressivitet. For nogle mennesker er det svært at stå i kø i supermarkedet på grund af en ustyrlig tendens til at overfuse kassemanden og de øvrige handlende.

Udefra opleves det som usympatisk adfærd, når en person sukker og vrisser over den langsomme betjening – hvor svært kan det være at finde den stregkode?

I et psykologisk perspektiv er det dog mere interessant at se på grundene til adfærden, end det er at bebrejde den. Måske har vedkommende tidligere i sit liv haft svært ved at sætte grænser – og derfor markerer man på en aggressiv måde enhver grænse for, hvad man vil acceptere.

Håndtering af vrede er en almindeligt problematik, som kan håndteres med psykologiske redskaber. Jeg møder regelmæssigt mennesker, der ønsker at ændre deres adfærd. Og at turde sige, at man har en adfærd, som man bør ændre, er i mine øjne et meget sympatisk træk. At arbejde aktivt med problematikken er både ansvarligt og prisværdigt.

Det er svært at arbejde med psyken – det kræver både mod, selvindsigt og vilje. Vil man arbejde med sig selv, skal man turde at se de mindre flatterende sider af ens egen personlighed i øjnene. Man er sårbar i denne proces, fordi det kræver, at man blotter sig og anerkender sine egne mangler.

Nytårsforsætter har lidt af det samme over sig. De handler om, at man vil ændre på sig selv og blive et bedre menneske.

Problemet er bare, at mens de fleste mennesker har nytårsforsætter, så er det de færreste, der formår at realisere dem.

Når vi gør status over det forgangne år, kan vi måske blive grebet af ønsket om at gøre nogle ting bedre fremover. I et sentimentalt øjeblik lover vi os selv og hinanden, at vi vil gøre det ene og det andet anderledes.

Men hensigten om at kvitte smøgerne, leve sundere og have en mere overskudsagtig livsindstilling er lettere sagt end gjort. Det er nemt nok at formulere sine nytårsforsætter – men det kræver meget arbejde at efterleve dem.

Hav respekt for dette, når du sætter dig mål for det nye år.