Blogindlæg af forbrugerøkonom i Nordea Ann Lehmann Erichsen:

Hvilken type er du? Er du glad for kontanter i lommen - også på ferien i udlandet? Eller er du mere som mig, der aldrig ejer kontanter, fordi jeg klarer alle betalinger med et betalingskort eller ved at hive telefonen op af lommen og bruge Apple Pay eller MobilePay?

Er du her i Danmark, er det hip som hap, om du helst vil betale med kontanter eller med kort. Prisen er den samme. Holder du ferie uden for landets grænser, er sagen en anden. Her er du nødt til at spørge dig selv, hvad det koster at betale. Det koster altid noget at betale med en fremmed valuta, uanset om det er euro, dollar eller svenske kroner. Men hvordan undgår du unødige gebyrer og uheldige vekselkurser?

Alle, der elsker kontanter i lommen, bruger stort set kun deres betalingskort til at få fingre i kontanter fra lokale hæveautomater. Det koster godt nok et gebyr på mindst 30 kroner, hver gang man besøger automaten og står i kø. Men pyt med det. Har man Visa/dankortet med, kan der højst hæves lokal valuta, der svarer til 2.000 danske kroner pr. døgn. I løbet af 14 dage sydpå med familien, kan det godt ende med at man går i fast rutefart ned til hæveautomaten efter flere kontanter. Regn selv på det. Syv ture giver en regning på 210 kr. Det er en dyr måde at betale sig frem på i ferien.

Skal man så hellere hæve den udenlandske valuta hjemmefra? Nej, det er duer slet ikke. Udenlandsk valuta er som regel billigere at hæve lokalt end hjemmefra. Du kan godt hæve en lille smule valuta hjemmefra, så man har lidt, når man ankommer. Men skal der bruges kontanter, skal de hæves, når man kommer frem. Husk også, at lokale vekselbureauer som regel veksler til en dyrere kurs, end man betaler, når man hæver i en hæveautomat.

Alle, der som mig elsker betalingskort, slipper lidt billigere fra alle betalingerne på ferieturen end de ’kontantafhængige’. Kortet svinges på benzintanken, på restauranten, på cafeen og i butikkerne. Man skal ikke tjekke, om man har penge nok i pungen, og man slipper for gebyrerne i hæveautomaten. Det er også mere sikkert at bruge kort. Mange kontanter i lommen kan friste lommetyve. Bliver tasken eller pungen stjålet af en lommetyv, dækker forsikringen som regel pung og taske, men ikke de mange kolde kontanter.

Uanset om du er til kort eller kontant, skal du virkelig passe på, at du ikke hopper i ’danske kroner-fælden’ i udlandet, når du skal taster din pinkode og OK. Kronefælden er, når betalingsterminalen eller pengeautomaten, der læser dit kort, vælger din valuta i forvejen og viser prisen i danske kroner. Det mest logiske er jo, at prisen vises i den lokale valuta. Du har heldigvis ret til at vælge. Og du skal altid vælge lokal valuta. Får du ikke valget, så afbryd betalingen og begynd forfra.

Den lokale valuta er altid den billigste løsning. Så veksler du til kursen i din bank på det pågældende tidspunkt, og får typisk den mest fordelagtige kurs. Vælger du danske kroner på terminalen eller hæveautomaten, betaler du en overpris. Det kan være et omregningsgebyr og en højere kurs, der kan variere meget. Vælger du konsekvent ’danske kroner’, når du hæver kontanter eller betaler med kortet, kan din ferieregning blive flere hundrede kroner højere alt i alt i løbet af hele ferien, end hvis du vælger den lokale valuta.

Og så et sidste tip på falderebet. Tjek forbrugsgrænsen på dit betalingskort pr. løbende måned og pr. døgn, inden du rejser hjemmefra. Så slipper du for, at kortet ikke virker, selvom der er penge på din konto.