Tidens mange julefrokoster gør ikke meget godt for sindets skarphed, så jeg jeg kan sagtens have misset en krænkelse hid og en krænkelse did i den forgangne uge. Sagtens.

Apropos en lille fjer på: Gennem snapse-tågerne har jeg dog registreret, at de har deres hyr med indianere oppe i Norge. Ordet er simpelthen ved at blive for meget - og decideret krænkende.

For ikke så længe siden var der shitstormen mod landets finansminister, Siv Jensen, fordi hun kom for skade at klæde sig ud som indianer til en fest med wild west-tema, og nu har det Store Norske Leksikon besluttet sig for helt at droppe ordet "indianer" i en række af værkets artikler. "Urbefolkning", skriver de nu i stedet for, eller også vil de vælge den helt konkrete betegnelse for stammer; f.eks. inka eller sioux.

Herhjemme er det nok de færreste, der opfatter ordet indianer som særligt nedsættende overfor en bestemt befolkningsgruppe, men nærmere som en almindelig betegnelse for “den nye verdens oprindelige folk” baseret på Columbus store fejlopfattelse af, hvor han befandt sig. Som det da endnu også er muligt at læse om i Gyldendals Den Store Danske.

Vi kan stadigvæk tale om indianerfodbold i 1. division og bestille en ‘indianer med fuld krigsmaling i egen kano’ ved den lokale skinkekutter, måske i fremtiden med krænkelse som dyppelse.

Men i Norge - måske fordi, der også bor samere - er det altså blevet en varm kartoffel.

»Urfolks kulturer og værdifulde symboler bør ikke bruges som kostumer. Desværre hænger dette endnu ved fra en slags kolonist-holdning,« har Aili Keskitalo, præsident for den folkevalgte forsamling for samer i Norge, Sametinget, tidligere udtalt til den norske avis VG.

Personligt mener jeg, at hvis der skal indløses en gyldig krænkelse på ordet 'indianer', så må de panfløjter, som 'indianere' optræder med på alverdens handelsstrøg, bortskaffes som modydelse.

I vor egen baghave er groet en helt anden krænkelse: “Krops-aktivisten Tykke-Ida”, som er kendt fra tv-programmer på DR, blev vist krops-aktivist, fordi hun selv gik og blev lidt småkrænket over, hvordan andre mennesker opfatter de tykke mennesker. Men nu er hun pudsigt nok, muligvis helt uforvarende, selv kommet til at krænke.

I hvert tilfælde følte en økonomistuderende sig kaldet til at fare i blækhuset for at revse “Tykke-Ida” - for på “farlig” vis at “promovere fedme”. Overvægt kan jo have sundhedsmæssige konsekvenser, og hvis unge mennesker ser, at man kan være glad, selvom man er tyk, så kan verden jo rent gå af lave, synes rationalet bag den økonomistuderendes debatindlæg at være, og muligheden for at tude krænkelsen ud i Politiken blev løsningen.

Ret beset er der vel blot tale om en kvinde, der har sluttet en form for fred med sin krop og på trods af lidt ekstra huld sine steder tillader sig at hapse en pandekage til morgenmad og gå i noget stramt tøj, som hun godt kan lide.

Vor herre bevares.

En dokumentar om en enkelt tyk pige, der ikke bærer skammen som en vest over dellerne, får næppe hele ungdomsårgange til at få lyst til at blive usundt overvægtige og som konsekvens bule ud på stribe.

Snarere er Tykke-Ida en - på trods af sin størrelse, meget lille - modvægt til de ofte alt for usundt tynde kvinder, som både sociale og andre medier synes så fulde af.

Mod nye krænkelser!