Foto: Michelle Hviid

Min mor havde engang et konsulentfirma, som arbejdede med unge misbrugere. Hun havde en række psykologer ansat, som skulle forsøge at få de her kuldsejlede unge mennesker på ret køl.

I mange tilfælde lidt af et Sisyfos-arbejde.

Engang talte jeg med en af de psykologer om, hvordan de arbejdede, og hvilken strategi de brugte. Jeg er stor fortaler for, at man får lov at sørge – det må der budgeteres med i et liv – en tåre skal ikke udløse en lykkepille. Det er som om, at berøringsangste typer tror, at verden eksploderer, hvis man græder. Men græd for høvlen da ...

Denne psykolog fortalte om en strategi – som sikkert er normalt kendt blandt hjernevridere – men jeg havde aldrig hørt om den, og syntes, det var genialt.

Hvis klienten insisterer på, at han af alle mulige eller umulige årsager er født ind i og fanget i sit misbrug, og intet andet virker, så giv ham ret ...

Sig f.eks.: ’Det bliver nok aldrig bedre med dig, du er fanget af gode grunde, faktisk er det synd for dig, har du overvejet heroin?’

MichelleHviid

Michelle Hviid BYLINE

Det er selvfølgelig overdrevet, men også ret sjovt. Idéen er selvfølgelig, at det skaber en vrede i misbrugeren, og at effekten af den vrede er en drivkraft og en lyst til at modbevise psykologens dom.

Jeg får mange mail fra især kvinder om ulykkelig kærlighed. Det er i sig selv sjovt, for jeg kan love for, at jeg heller ikke kan finde ud af det med kærlighed.

Men jeg er til gengæld en slags geni til at komme videre ... Selv fra de vildeste maveplaskere, og det er ’det’, de vil lære af.

Men når jeg giver dem et ’kom ud af offerrollen’-los i røven, så kommer alle forklaringerne: ’Så nemt er det ikke i lige netop det her tilfælde’, hun kan ikke, han var hendes livs kærlighed, hun er toppet seksuelt med ham, tiden er gået i stå, ’jeg forstår ikke’ bla bla bla... Så er det, at jeg må skride til: ’Ved du hvad, det tror jeg er rigtigt – i dit tilfælde. Der er ikke mere til dig i det her liv. Din stakkel. Hvad med at gå til ler? Du må nok forberede dig på, at livet aldrig bliver godt igen. Idé: Vær ulykkelig. Knust. Smadret. Hvis det virker bedre for dig.’

Det virker hver gang.... Næsten.

Michelle Hviid BYLINE

Skulle det ikke virke er ’Michelles brevkasse for ulykkelig kærlighed (og alle andre livskriser uden undtagelse)’ klar med en altid sikker løsning . Den kommer her:

’Træn dig træt med den sidegevinst, at du bliver smukkere og sundere. Spis dig sundt mæt med den sidegevinst, at du bliver smukkere og sundere. Sov, med den sidegevinst, at du bliver skarpere og smukkere. Begynd med dit største problem hver gang. Du halverer hele tiden summen af dine problemer, når du tager den største udfordring først. Med den sidegevinst, at du sover bedre. Forfra... Selv tak.

SMS

Tophistorier

Hitter på Facebook