TV 2 behandlede et yderst relevant emne i deres nyhedsudsendelse 18. februar. Har somaliske kvinder svært ved at tale dansk, og hvorfor er der så få på arbejdsmarkedet?

Nyhedsudsendelsen var klar. Opfattelsen hos mange seere og mange politikere var lige så klar, og forargelsen spredte sig. 11 somaliske kvinder fra en kvindeforening i Vollsmose kunne ikke tale dansk, da TV 2 spurgte dem - dokumenteret med en håndsoprækning.

Men det viste sig i DR-programmet Detektor i sidste uge, at mindst tre af de somaliske kvinder godt kan tale dansk. De taler ikke perfekt - men de er forståelige.

BT skrev efterfølgende en leder, hvor vi rettede kritik mod indslaget. Det har nyhedschef på TV 2, Jacob Kwon, reageret på og kan læses her i BT.

Jacob Kwon skriver:  »….TV 2 påstår ikke i indslaget, at de ikke taler dansk.«

TV 2 påstår præcis i udsendelsen, at de ikke kan tale dansk. Se blot teksten her, som er den overskrift på skærmen, der fulgte indslaget: ’Efter 19 år: Kan ikke dansk.’ Afsender af den tekst er: TV 2.

Screendump fra indslag fra TV 2 Nyhderne 18. februar. Vis mere

De efterfølgende artikler og en webvideo på TV2.dk understregede blot det budskab. Der er senere tilføjet en præcisering med kursiv i artiklerne og rettet i webvideoen, men flere artikler har stadig overskriften – eksempelvis denne;

’Somaliske kvinder kan ikke dansk – skal trækkes i kontanthjælp mener S’

Dagen efter åbnede TV2 deres 19 Nyheder med følgende speak: »Skarpe reaktioner - blandt andet fra statsministeren på historien om somaliere, der har boet her i årevis, men som ikke kan tale dansk eller har job«. Her var der heller ingen forbehold.

Offentligheden reagerede voldsomt, og mange politikere udtalte sig umiddelbart efter på baggrund af indslaget. De var ikke tvivl. Kvinderne talte ikke dansk. Her i BT skrev vi selv lederen 'Lær nu dansk.'

Der er i dag berettiget tvivl om de 11 somaliske kvinders danskkundskaber, og det har TV 2 en forpligtigelse til at rede ud -  i stedet gentager nyhedschef Jakob Kwon i Detektor på DR2 det samme svar igen og igen, så ingen bliver klogere. Til gengæld er han omhyggelig med ikke at indrømme nogen fejl.

Danske medier kæmper - som politikerne - med tilliden. Vi klager ofte selv over, at danske politikere taler udenom, når de bliver gået på klingen. Vi må derfor forlange, at mediechefer kan levere klare svar på klare spørgsmål.

Det meget omtalte indslag handlede primært om de somaliske kvinders manglende arbejde. Endnu et relevant emne: Hvordan kan man være i Danmark i knap 20 år uden at komme i job?

Også her er der nu berettiget tvivl om TV 2s oplysninger, for det er lykkes DR2 at finde en kvinde, der ikke bare har et - men to job.

Nyhedschef på TV 2 Jacob Kwon skriver; »Den omtalte kvinde var ikke blandt de 11, der deltog i håndsoprækningen.«

Nej, kvinden var ikke blandt de 11 kvinder, der deltog i håndsoprækningen, men i selve indslaget var kvinden til stede i billedet, da TV2 påstod, at ingen af kvinderne havde et job. TV 2s reporter sagde i indslaget:

»Ingen af kvinderne, der er mødt op, har et lønnet arbejde for tiden. De er samlet for at høre, hvordan de er stillet, når der opstår sager om deres bolig, familiesammenføring eller hvis de får inddraget deres opholdstilladelse.«

Vis mere
Det er kvinden i det hvide og blå tørklæde, der sidder bag kvinden med det helt blå, der har to job. Vis mere

Billederne, der skulle illustrere, at INGEN af kvinderne havde et job, viste præcis den kvinde med det blå/hvide tørklæde og de to job, som Detektor havde talt med efterfølgende om hendes omfangsrige beskæftigelse.

Seerne må formode, at de kvinder, der var på billedet, IKKE har job. TV 2 kan ikke bortforklare BTs og danskernes efterfølgende tvivl med, at kvinden ikke var blandt de 11, der rakte hånden op. Det er selve kvinden med de to job, der kan identificeres på billedsiden.

Det er en trist sag, for emnet er væsentligt og interessant at belyse fremfor en diskussion af TV 2s stramme version af virkeligheden. TV 2 bør forholde sig til vores tvivl og bringe sagen på plads i stedet for at tale udenom. Min opfordring er derfor: Kom i arbejdstøjet, find de 11 kvinder, og lad os høre hver og én blive interviewet, så vi selv kan afgøre, om de forstår og taler dansk. Vi vil gerne vide det. Tvivl er den værste afslutning. For alle parter. Ikke mindst for TV 2.