Efter næste valg vil der muligvis være et alternativt rødt flertal bestående af S, DF og SF. Lige nu står de tre partier tilsammen til 92 mandater

Hvis man synes, der kaos i blå blok, så er det intet imod det kaos, der regerer i rød blok.

Bortset fra SF bakker ingen af partierne i rød blok op om Socialdemokratiets nye udlændingepolitik, efter hvilken man kun skal kunne søge asyl i Danmark fra modtagecentre i Nordafrika.

Inden hun lancerede det kontroversielle udlændingeudspil, var Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen på en rundtur til folketingsgrupperne i Enhedslisten, Alternartivet, Radikale og SF og forklare sin politik på flere forskellige politikområder. Så hun prøver at imødekomme sit parlamentariske grundlag, men det er kun SF, Socialdemokratiet kan forvente lægger stemmer til den ny udlændingepolitik.

Men det er måske også nok. For efter næste valg vil der muligvis være en flertalskombination bestående af S, DF og SF. Lige nu har de tre partier tilsammen 92 mandater i Berlingske Barometers gennemsnit af meningsmålinger, så det er ikke urealistisk. Der ville Mette Frederiksen kunne få sin udlændingepolitik igennem uden Enh., Alt. og Radikale. Og også uden at skulle gå over broen efter hjælp hos V, K, LA og evt. Nye Borgerlige.

Enhedslisten har ellers raslet med sablerne. Hovedbestyrelsen vedtog i oktober at ændre partiets parlamentariske principper, så listen fremover kan vælte en socialdemokratisk regering. Og siden udlændingeudspillet har medlemmer af Hovedbestyrelsen hævdet, at S-planen krydser en rød linje, som kan få partiet til at trække støtten eller stille et mistillidsvotum til en rød regering.

»Vi vil ikke bare af med Løkke. Vi vil også af med hans politik,« lyder det fra det tidligere folketingsmedlem Per Clausen.

Men politisk ordfører Pernille Skipper maner til besindighed. Enhver uenighed med Socialdemokratiet betyder ikke, at Enhedslisten skal gøre brug af partiets nye, røde linjer, siger hun til pol.dk.

Mette Frederiksen, Henrik Sass & Co. ligger dog ikke vågne om natten af frygt for, hvad Enhedslisten kan finde på. Selv om de stadig må operere med et parlamentarisk grundlag, altså de partier som peger på Mette Frederiksen som statsminister, kigger de andre veje i den politiske virkelighed.

Her konstaterer de, at der er et stort politisk flertal for den hårde udlændingepolitik, både i Folketinget og i befolkningen. De mener, at Danmark har været i en usædvanlig politisk situation siden 2001, hvor der har været ført blokpolitik. De glæder sig til at vende tilbage til en situation, hvor der bliver lavet flertal hen over midten med deltagelse af mange forskellige partier. Og hvor partier, der ikke har bred opbakning, som LA og Enhedslisten ikke kan gennemtvinge særstandpunkter, som der ikke er bred opbakning til, fordi de i princippet sidder med afgørende mandater i en blok.

Et andet problem for en smal S-regering kan være, at Radikale vil lave økonomisk politik med de borgerlige, men det tager de også roligt i S.

»Ingen har sagt, det skal være nemt,« lyder svaret.

Andre alternative flertalsmuligheder er S-V-K-R og S-SF-V, men altså også sandsynligvis det meget interessante flertal S-DF-SF, en slags alternativt »rødt« flertal, der både ønsker udlændingestramninger, velfærd, en stor offentlig sektor og et stærkt socialt sikkerhedsnet