Dr. Helen Smith er en amerikansk psykolog, som også har en ph.d grad. Efter 20 års omfattende erfaring med at tale med mænd er hendes konklusion ikke til at tage fejl af: I fremtiden vil færre mænd gifte sig.

Hun har skrevet en bog, hvis titel er opsigtsvækkende:  Men on Strike: Why Men Are Boycotting Marriage, Fatherhood, and the American Dream - and Why It Matters.

Bogen udkom allerede i 2014, men den er endnu mere aktuel i 2018, og den har i den grad relevans for såvel Danmark som for andre vestlige lande.

Hendes bog konkluderer, at færre mænd gifter sig, og det kan ses i statistikker for de aldersgrupper, hvor det forventes, at mænd gifter sig og stifter familie. Der er et drastisk fald i mænds lyst til at etablere familie og få børn.

Hvorfor er vi kommet dertil? Helen Smith mener, at det har en bred samfundsmæssig konsekvens, ikke kun for mænd, men også for kvinder, der har brødre, sønner, fætre og ikke mindst ægtefæller.

Både juridisk og psykologisk er mænd i den vestlige verden generelt udsat for en heksejagt, og der er blevet vedtaget masser af love, der rammer dem hårdt. De får børn, men sjældent forældremyndigheden i tilfælde af skilsmisse.

De bliver tvunget til at betale børnebidrag, selvom de aldrig ser deres børn. En enkelt anklage fra en studerende, vel at mærke uden dokumentation, kan ødelægge og sætte en stopper for en mands karriere på universitetet. Det er nok med en mistanke. Der behøves ikke engang beviser.

Hun står ikke alene med sit budskab. Allerede 10 år, før hendes bog udkom, skrev Dr. Jim Macnamara, som er en australsk professor og medieforsker, en bog med titlen Media and Male Identity: The Making and Remaking of Men.

Han studerede intensivt over 2000 medier og konkluderede, at der tegnes et meget dårligt billede af mænd. Ca. 69 procent af historierne om mænd var negative, kun 12 procent var positive og 19 procent var balancerede.

Har noget ændret sig, siden bogen udkom i Australien? Svaret er et rungende nej. Der er mange negative historier om mænd i alle medier. Vi fik #metoo-bevægelsen, som yderligere har svigtet mænds retstilstand. Mænd er blevet yderligere mistænkeliggjort og i alle brancher bliver flere og flere fyret, hvis bare der er en mistanke om upassende seksuel adfærd.

Dette er ikke et forsvar for seksuelt krænkende adfærd, men et forsvar for et retssamfund, hvor alle er lige for loven og får en retfærdig behandling. I forvejen ved man, at aldrig før i Vestens nyere historie er så mange vestlige mænd begyndt at rejse til Østen for at hente ægtefæller. Det gør de, fordi de håber på at kunne etablere et familieliv, der kommer til at fungere, uden at de skal skilles efter bare få år, og uden at de skal trækkes i retten for at få lov til at se deres børn.

Men i fremtiden er muligheden for at hente kvinder i Østen begrænset, dels fordi familiesammenføringsreglerne er strammet gevaldigt i de sidste mange år, og dels også fordi historien om at få et bedre liv i Vesten er ved for alvor at blive punkteret i Østen.

Udfordringen nu er selvfølgelig at genskabe tilliden mellem kønnene i Vesten. Den nuværende mistillid er ikke til at holde ud.