Der var 250.000 mennesker foran Lincoln-monumentet i Washington, D.C., 28. august 1963, da Martin Luther King fortalte om sine ønsker for det USA, han både elskede og havde kæmpet så indædt for at lave om.

King havde egentlig forberedt en anden tale til dagen, men da gospel-sangerinden Mahalia Jackson råbte til King: ”Fortæl dem om din drøm, Martin,” fra sin plads forrest i det enorme menneskehav, afveg King fra sine forberedte noter og begyndte en delvist improviseret tale, hvor han hele tiden vendte tilbage til den samme nu så berømte frase: ”I have a Dream.” Den tale, der med sine ords styrke var med til at ændre en hel nation, og som i dag er en af de mest kendte taler nogensinde, og som maner til en enorm følsomhed, når man hører eller læser talen igen. Trods årene, der er gået – trods de mange begivenheder omkring talen, der for de fleste er forsvundet i historiens malstrøm.

For mange er det at holde en tale meget angstprovokerende. Når man slår på glasset til familiesammenkomsten og hæver stemmen for at forlade anonymitetens tryghed, bevæger man sig ud på den tynde is, hvor man hurtigt kan komme til at sande rigtigheden af Sartres berømte pointe, at helvede er de andre.

Selvom King var en dreven taler, der var skolet af baptistkirkens prædikestole, så må man forestille sig, at det har været sin sag at hæve stemmen foran 250.00 mennesker. Selv for et troende menneske, der var overbevist om, at hans skæbne var i Guds hænder, må det at forlade sine nedskrevne ord have været som at sætte sig på en isflage og skubbe sig selv til havs.

Martin Luther King havde tidligere holdt talen om sin drøm om et mere retfærdigt og et mindre racistisk USA, men ikke helt på den måde han gjorde den dag.

Martin Luther King var et sammensat menneske, der havde mange karakterbrister. Da han blev dræbt i Memphis, Tennessee 4. april 1968, var han på mange måder en anden end den, han var fem år forinden. De mange elskerinder og det meget rejseri betød, at Kings ægteskab hang i laser. Han var blevet mere og mere radikal i sine politiske synspunkter og var blevet forladt af de fleste af sine politiske allierede. Han drak og røg alt for meget, havde taget meget på og sov alt for lidt. Til sine nærmeste var han begyndt at tale om sig selv i tredje person og gav tit udtryk for, at han var færdig.

Men uanset hvad man må mene om den person, der blev dræbt i 1968, så var hans ord fra 1963 større end ham selv. ”I have a dream,” er ord, der aldrig dør, og med få sætninger beskrev King den lod, der er menneskets, og USA's i særdeleshed: At vi altid befinder os i to virkeligheder. Den ene består af vores idealer og drømme, som de eksempelvis er formuleret i den amerikanske Uafhængighedserklæring, og den anden er den fysiske og historiske virkelighed, som den enkelte er bundet til. Og det at formidle striden mellem virkeligheden og vores idealer er beskrivelsen af den dybeste konflikt i menneskehjertet: At blive til den drøm, man har for sig selv og sine medmennesker.