Det frustrerer mig, at jeg så mange gange i løbet af min karriere – især af journalister - er blevet spurgt, om vi danske svømmere er konkurrenter. Og debatten, der i den forbindelse har været om misundelse og jalousi over andres resultater, er mindst lige så trættende, når det bliver fremstillet som noget negativt. Det er desværre oftest tilfældet.

Helt lavpraktisk er vi danske svømmere ikke konkurrenter på landsholdet. Jeg selv svømmede først og fremmest de længere distancer i poolen, Rikke Møller Pedersen er verdensrekordholder i 200 meter bryst, og Mie Ø. Nielsen gør sig mest i rygcrawl. Så på den måde dyster vi ikke eller i hvert fald meget sjældent mod hinanden.

Det er sådan, at den med de bedste resultater får mest opmærksomhed. Hvis det endelig skal være, kan du sige, at vi konkurrerer om opmærksomheden, for med den følger de bedste sponsorater og den største hyldest. Vi vil alle gerne være den bedste til det, som vi laver. Sådan er det i al individuel sport som svømning, og det er vel det samme for Mikkel Hansen, der fortsat gerne vil være verdens bedste håndboldspiller, og Cristiano Ronaldo, der gerne vil vinde Ballon d’Or igen.

Gennem årene har jeg kunnet læse mig til, at Jeanette Ottesen og jeg ikke kan sammen, men det er slet ikke tilfældet. Vi vil bare gerne begge være den bedste til det, som vi laver. Og når en dansk svømmer vinder OL-guld, som Pernille Blume gjorde det i Rio de Janeiro, så bliver jeg glad på hendes og dansk svømnings vegne.

DELTAG I DEBATTEN PÅ FACEBOOK: HAR LOTTE FRIIS RET? DU KAN KOMME MED DIN MENING HER: https://www.facebook.com/btsporten/posts/10156973630726509

Jeg vil godt indrømme, at jeg har været jaloux på andres resultater. Lad mig bare nævne Pernille Blume igen. Hun har en OL-guldmedalje, og det nåede jeg aldrig at få i min karriere. Sådan en medalje ville jeg s'gu da også gerne have haft! Hvem ville egentlig ikke gerne det? Det har intet med Pernille Blume at gøre, at jeg misunder hendes resultat. Vi er gode venner og snakker stadig. Man må gerne misunde andre, så længe man opfører sig pænt. Det der med, at det skulle skabe splid, er noget underligt noget. Det har jeg aldrig oplevet i min karriere.

På samme måde har det heller ikke oversvømmet mit hoved med negativitet, når Rikke Møller Pedersen sætter en VM-rekord. Jeg bliver glad på hendes vegne, men samtidig giver det da det dér lille stik i hjertet. Gid det var mig! Men det har intet negativt gjort ved stemningen på hotelværelset eller til træning.

Jeg ser det som sund konkurrence, at vi kan misunde hinandens resultater. På en god måde, selvfølgelig. Det er en af grundene til, at dansk svømning er inde i en guldalder, og at der er blevet lavet så mange flotte resultater i de seneste mange år. Når jeg ser andre levere et topresultat fra et lille land som vores, så får det mig til at tænke, at det samme er muligt for mig.

Det har altid givet mig en positiv motivation, når de rød-hvide medsvømmere gør det godt. Det ligger ubevidst oppe i hovedet på enhver atlet som et brændstof i jagten på gode resultater, og så må vi jo leve med, at det nogle gange bliver fremstillet som noget negativt.