Der var engang en komiker, der lavede sjov med, at politikerne er gået fra at være samfundets arkitekter, der tegnede velfærdssamfundet til at blive samfundets viceværter, der vedligeholder huset. Regeringen har på et år serveret os en tapas med skæve forslag som øget pensionsalder og nu skæv finanslov. Jeg bliver efterhånden helt i tvivl, om regeringen i virkeligheden går efter at blive velfærdssamfundets nedrivningsarbejdere?

Men fortæl mig lige hvad stilladsarbejderen kan bruge en skattesænkning, der svarer til 17,53 kr. om dagen til, hvis han en dag falder ned fra et usikkert stillads, fordi Arbejdstilsynet er blevet sparet sønder og sammen, ligesom vi har set det med skattevæsenet?

Hvad kan HK’eren bruge en skattesænkning på 13,7 kroner om dagen til - den dag, hun står på plejehjemmet hos sin far, som ikke har fået skiftet ble, fordi personalet ikke har ressourcerne til at levere en ordentlig service?

I sidste ende er politik et spørgsmål om, hvordan vi skaber mest mulig værdi for flest mulige mennesker. Og det gør vi altså ikke ved at give direktøren 26.700 kr. årligt i mere eller mindre skjulte topskattesænkninger. Finansloven bør i stedet være politikernes svar på de fælles udfordringer, vi står med.

Vores skattevæsen er i knæ og har svært ved at inddrive pengene til fælleskassen. Lige om lidt mangler danske virksomheder ca. 70.000 faglærte til at ta’ fra. Flere medarbejdere oplever problemer med arbejdsmiljøet i form af stress samt muskel og skeletbesvær. Og der kommer flere ældre, der skal tages hånd om på plejehjem og behandles på sygehuse.

Når det buldrer derudaf i det private, så ansætter man flere medarbejdere. Men når der kommer flere ældre og mere komplicerede sygdomme – ja så skal den offentlige sektor stadig holde igen. Det hænger jo ikke sammen! Og når regeringen samtidig sparer på uddannelse, arbejdsmiljøindsats og bekæmpelse af social dumping – jamen, så vender de jo nutidige og fremtidige lønmodtagere ryggen.

Det skaber utryghed.

Hvordan vil politikerne så skabe et bedre og mere retfærdigt Danmark?

Regeringen har lagt 23 milliarder til side … til skattesænkninger. Og hvor skal financieringen af de 23 milliarder komme fra? Jo, de skal bl.a. finansieres med færre penge til bl.a. Arbejdstilsynet og erhvervsskoler (for bare at nævne nogle få eksempler).

Come on! Vi har derimod brug for investeringer, der kommer os alle til gavn. Når erhvervsskoler stolt sender unge ud på arbejdspladserne med svendebrevet i hånden, ja så er det en sejr for de unge. Det er en sejr for virksomhederne, der får dygtige medarbejdere. Og det er en sejr for den bankdirektør, sygeplejerske og pensionist, der skal bruge dygtige håndværkere til at reparere carporten eller fixe hullet i taget.

Så kære regering: Invester nu i den nære velfærd som børnepasning, ældrepleje og sygdomsbehandling, så antallet af medarbejdere følger mængden af opgaver. Lad være med at skære Arbejdstilsynet med 100 mand. Og så skal I holde nallerne fra spareknappen, når I forhandler erhvervsskolernes budget!