Jeg sagde for nogen tid siden ja til at være ambassadør for en sag og et produkt. En sag, der er alt andet end sexet og smart. En sag der er forbundet med så meget tabu, at jeg  først sagde pænt nej tak af frygt for, hvad de kulørte blade kunne bruge eller misbruge det til.

Jeg så allerede overskrifterne for mig: ’Tisse-Line’ og andre lidet flatterende overskrifter. Men en veninde overbeviste mig. Hun sagde: »Hvis nogen skal turde tale om den sag, så er det da dig!«

Jeg tyggede lidt videre på sagen – og sagde til sidst ja.

Hvad er det da for en sag, det handler om? Det handler om den tabubelagte folkesygdom inkontinens. Altså alle de mennesker, der som en veninde så galgenhumoristisk udtrykte det, går og sjatpisser og ikke kan holde helt tæt. Det var også sådan, jeg selv tænkte på inkontinens, noget med at tisse, når man lige ikke vil det. Men det er meget mere nuanceret end det, og tilmed et langt større problem, end jeg overhovedet anede.

En nærmere research viste nemlig, at hver tredje kvinde over 35 år på et eller andet tidspunkt i deres liv oplever inkontinens i større eller mindre grad. Enten i forbindelse med fødsler eller overgangsalderen, hvor hormonerne driller og svækker både bækkenbund og alt det andet dernede. Og antallet af ramte bliver kun større med alderen.

Så tænker du nok: Hvad rager det mig på en højhellig søndag midt i min formiddagsavis?

Det gør det, fordi det er et af de mest tabubelagte problemer, og det rammer både kvinder og mænd. Måske har din kone eller mand svært ved at holde tæt, uden du ved det. Måske skjuler de det af skam. For mange kvinder og mænd tør hverken gå til deres læge, mænd/koner eller venner/veninder med problemet. Og helt ærligt: Det kan ikke være rigtigt, at mennesker skal skamme sig over noget, de ikke selv kan gøre for, og som vi kan gøre noget ved i år 2017.

Nogle er så invaliderede af det, at det helt styrer deres liv: De kan ikke dyrke sport og skal planlægge ture ud i byen efter, hvor det nærmeste toilet er, hvis de pludselig skal. Der er der dem, der føler, de skal tisse konstant eller har svært ved at nå hele vejen til toilettet, før det er for sent. Dem kender du med garanti også. Jeg gør.

Mange kvinder oplever det, når de har født. Så undgår de at hoppe, løbe, sjippe, nyse eller bare skraldgrine af frygt for at dryppe! Du kender det måske fra dig selv.

Jeg husker i hvert fald, hvordan jeg selv i årevis havde tusindvis af undskyldninger for at slippe for at hoppe i trampolin med mine drenge. Nu er trampolinen væk og problemet ligeså, fordi jeg træner min bækkenbund, som jeg træner min dårlige skulder.

Vi taler i dag åbent om sex, bryster, rynker, kræft, impotens og meget andet. Inkontinens er et af de sidste rigtig store tabuer. Derfor skal du læse om det – for kun ved at tale om tabuerne får vi dem aftabuiseret.

Hvis du er mere nysgerrig, skriver jeg også om det på min blog.

Hav en rigtig god søndag.