Jeg har netop haft fødselsdag og dermed taget hul på mit sidste år i 20’erne. Det vil sige, at jeg går det frygtindgydende skarpe hjørne i møde, jeg nærmer mig 30 år!

Alder er på mange måder blot et tal, men jeg har erfaret, at der er helt utroligt mange, som nærmest rammer en krise over lige netop denne fødselsdag. Personligt forstår jeg det ikke.

Jeg synes ikke, jeg kan tillade mig at vride mere ud af mine 20’ere, hvis jeg skal være ærlig. Og måske er det lige præcis det, som gør forskellen?

Jeg har veninder, som nægter at fejre deres 30 års fødselsdag, fordi de simpelthen ikke kan og vil acceptere, at de er dér allerede! De har ikke fået børn endnu, måske heller ikke en partner, ens mål er heller ikke inde for rækkevide, i det store hele er det ikke lige blevet, som man drømte om, ENDNU!

Men, jeg synes, det er svært og endnu svære at forstå, for handler det i virkeligheden ikke bare om vores egne krav til os selv? Altså, er det ikke okay, at man tager en anden vej indimellem? At man ikke har børn, selvom ens veninder har det?

Eller handler det i virkeligheden om de krav, vi indirekte stiller til hinanden? Er det dét, andre tænker om os, som gør, at man ikke er glad eller klar til at stå det sted, man nu engang er i livet?

Jeg er klar over, det er 'farligt' at skille sig ud. Eller det opfattes sådan, fordi man hurtigt kan få besked, hvis man vælger at gøre noget anderledes end mængden, og det er jo på mange måder grobund for usikkerhed.

Hvis man ikke har børn, når man er fyldt 30, eller som minimum en partner, så kommer spørgsmålet: »Skal du ikke snart finde én, så du kan få børn osv. Inden du bliver for gammel.« Eller hvis man er 30 og ikke lige helt har fundet sin karrierevej, lyder det hurtigt: »Skal du ikke snart til at finde ud af, hvad du vil med dit liv!«

Så det er da ikke uforståeligt, at man kan løbe ind i en krise, hvis man ikke er dér i sit liv, hvor man troede, man ville være på lige netop dette tidspunkt. For man kan hurtigt blive påmindet, om uret der tikker.

Men hvor er det dog ærgerligt, hvis du spørger mig. Forventningens pres er synderen i alt det her, og nogle gange skulle man måske bare se på livet som dét, det i virkeligheden er. En uforudsigelig rutschebanetur uden sikkerhedsbælte fyldt med loops, som vender op og ned på alting.

Når Bridget Jones klarede den, så er der jo håb. Og helt ærligt, enhver fødselsdag bevidner jo om overlevelse i en ubegribelig, frygtelig, smuk og finurlig verden. Det kan man da kun være taknemmelig for.

Alle ved det. Vi er her kun på lånt tid, og det fornemmeste, vi kan fejre, må da være, at vi er tilstede, endnu!

Lea Hvidt er forfatter til bogen DIY med Lea og indehaver af bloggen Lea Hvidt.