Skrevet af May-Britt Kattrup, Liberal Alliances ældre- og sundhedsordfører og regionsrådskandidat, Region Hovedstaden

Rygerne er et jaget folkefærd. Der går ikke en uge, uden en politiker er klar med nye tiltag i den evige jagt på rygerne.

Senest er Socialdemokratiet fremme med et forslag om, at cigaretpakkerne skal gøres neutrale, så man ikke lokkes af de smarte pakker og tobak-brands. Men der er under ingen omstændigheder tale om ’neutrale’ pakker. To tredjedele af pakken er dækket af død og ulykke. Og kun en tredjedel tilbage at spille smart på. Hvor neutralt er det lige? Og mon der er nogen, som er i tvivl om, at rygning er farligt?

Dem, som vælger at ryge, gør det på et oplyst grundlag. Og det er fint, at staten tager sig af opgaven med fortsat information. Særligt for børn og unge. Vi har informeret siden starten af 70’erne, og lige siden er antallet af rygere faldet med cirka 1 pct. om året uden lovgivning. Dog stagnerede nedgangen for fem år siden. Pudsigt nok fem år efter at rygeloven havde 10-års jubilæum.

Der er grænser for, hvad vi kan og skal gøre. Det er simpelthen naivt at tro, at vi med vores store, fede statslige pegefinger kan påvirke, hvad der sker til fester, private arrangementer og i ungdomskulturen generelt. Det skal komme og kommer via kulturændring, og det hverken kan eller skal vi lovgive om her fra Christiansborg. Forældre og venner er de faktorer, som har størst indflydelse på unges valg af rygning. Der er herfra, det skal komme.

Så lad os nu slappe lidt af og tro på, at det frie individ, vi ellers plejer at hylde, rent faktisk selv kan tænke og træffe beslutninger om eget liv på et oplyst grundlag. Rygning er et personligt ansvar, og det er forældrenes ansvar at opdrage deres børn, ikke statens. Det er ikke statens børn. Og kære unge mennesker, I har selv et ansvar – tag det på jer!