Debatindlæg af Caroline Magdalene Maier, politisk ordfører Alternativet

Det har haft alvorlige og negative konsekvenser for Danmark, at et bredt flertal i Folketinget med Lars Løkke Rasmussen i spidsen i 2007 valgte at reducere antallet af kommuner fra over 270 til 98.

Borgerne har fået mindre at skulle have sagt, og beslutningstagerne har fjernet sig fra de mennesker, som de burde repræsentere. Det har især haft betydning for de mindre lokalsamfund, hvor folkeskoler er forsvundet, hvor købmanden er lukket, og hvor huspriserne måske er faldet, fordi udviklingen går den forkerte vej.

Det skal vi lave om på til kommunalvalget den 21. november. Alternativet ønsker at give magten tilbage til borgerne, til byerne og til lokalsamfundene. Vi har konkrete forslag, der vil give borgerne direkte indflydelse på deres hverdag: Eksempelvis vil vi give borgerne lov til at råde over en procentdel af kommunernes budget, som de så selv i fællesskab kan bestemme, hvad skal gå til. Skal det være en ny cykelsti, en ny børnehave eller økologisk mad i skolerne. Det har man gode erfaringer med i udlandet, hvor det også øger engagementet og sammenholdet.

Vi ønsker også at gøre det muligt for borgerne at stille forslag, som skal behandles direkte i byrådene, de såkaldte borgerdrevne forslag. Det bliver muligt i Folketinget fra det nye år, og det er allerede indført i Albertslund Kommune, hvor nogle af Alternativets lokale ildsjæle samlede nok underskrifter til at få et forslag behandlet i byrådet. Når sådanne muligheder for at have medindflydelse opstår, vil flere involvere sig. Og det er der brug for.

For kommunalreformen gjorde vold mod det nære og lokale demokrati. Det er vores opgave at give det kunstigt åndedræt, før det er for sent. Så lad os tage vores demokratiske autoritet til os og skabe grobund for et demokrati, der er mere involverende og hvor flere deltager og bliver hørt - uanset hvor man bor i Danmark og uanset hvilken baggrund, hudfarve eller seksualitet man har.

Andre læser også