KOMMENTAR

HvabeVAR!

Ja, hvilket ben skal man egentlig stå på efter Danmarks anden VM-kamp? Det er det helt store spørgsmål efter et underligt uforløsende point mod gruppens på papiret svageste hold, Australien.

Skal vægten lænes over på det glade, positive ben? Derovre, hvor fire point efter to kampe faktisk er aldeles godkendt. Og derovre, hvor de danske VM-drenge måske ikke engang behøver point mod gruppefavoritten Frankrig for at spille sig videre til den 1/8-finale, der hele tiden har været det store succeskriterie. Jeg synes desværre, det er svært at sluge den tilgang med en god smag i munden.

Danmark-Australien på Samara Arena i Rusland, torsdag den 21 juni 2018
Danmark-Australien på Samara Arena i Rusland, torsdag den 21 juni 2018 Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Men skal der så vægtforskydes? Til det andet ben. Det, hvor det danske spil og de danske præstationer er fokuspunktet. For så ser skyerne over dette VM mørke ud. Den første kamp mod Peru var under middel målt på spillet. Men præstationen mod Australien nærmer sig ikke bestået. Jeg har svært ved ikke at læne mig lidt til dén side – selv om VM-feberen og udsigten til en stor kamp mod Frankrig trækker mig modsat.

For hvad sker der egentlig? Har det danske landshold glemt, hvordan man fører en fodboldkamp? Danmark startede forrygende, og Christian Eriksens drømmescoring efter ti minutter var bare kulminationen på det bedste danske spil, vi indtil nu har set ved VM. Men, men, men…

Siden mistede spillerne både evnen og lysten til at spille. De lod sig presse tilbage af et australsk mandskab, der ganske vist er bedre end beregnet – men som et dansk landshold i gear bør være i stand til at slå.

Henrik Dalsgaard, Andreas Christensen og Simon Kjær ved 1-0 målet under kampen mellem Danmark-Australien på Samara Arena i Rusland torsdag den 21 juni 2018.. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)
Henrik Dalsgaard, Andreas Christensen og Simon Kjær ved 1-0 målet under kampen mellem Danmark-Australien på Samara Arena i Rusland torsdag den 21 juni 2018.. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix) Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Men her er problemet. For VM-holdet er ikke i gear. Ikke endnu. Og det skal snart til at være. For længere er en VM-slutrunde altså heller ikke. Her er forskellen på succes og fiasko hårfin og et spørgsmål om enkelte kampe og enkelte situationer. Danmark er bestemt ikke uheldig med at stå med fire point efter to kampe. Tværtimod. Så lad os håbe, præstationerne snart peger samme vej som heldet. Det skulle gerne ske allerede på mandag mod Frankrig, hvor et enkelt point formentlig er nok til en plads blandt de 16 bedste nationer på kloden.

Christian Eriksen har – trods den forrygende scoring – ikke fundet tilnærmelsesvis den form, der gjorde ham til holdets talisman i kvalifikationen. Og ingen af hans holdkammerater har formået at samle depechen op. Hvor er konsekvensen og kreativiteten i det danske spil? Og hvor er linjen og planen i holdets spil, Åge Hareide? Det er ikke nok at håbe på, at Christian Eriksen gør noget magisk. For det gør han desværre ikke altid. Og det er næppe heller nok at bero sig på Kasper Schmeichels storspil. Ikke på sigt. Det siger alt om Danmarks specielle situation, at Schmeichel har været holdets med afstand bedste mand set over de første to kampe.

TIL BT! VM 2018 Rusland. Danmark - Australien, VM Gruppe C 2018 torsdag den 21-06-2018.
TIL BT! VM 2018 Rusland. Danmark - Australien, VM Gruppe C 2018 torsdag den 21-06-2018. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

Danmarks – og især Yussuf Poulsens - onde ånd ved dette VM er en flok straffesparksglade mænd i dommertøj siddende i en skurvogn. Men den onde ånd kan også ende med at blive det danske hold selv.

VM er pivåbent for Åge Hareides hold. Nu venter den sværeste kamp hidtil. Hvor vil jeg gerne se det danske hold modbevise min begyndende pessimisme og sende os alle sammen over at stå på jubel-benet.