Forleden stod min yngste søn pludselig i køkkenet og proklamerede, at det var den internationale fast food-dag. Først slog fruen og jeg en hånlatter op. Men knægten havde styr på tingene. Han gik på nettet og beviste hurtigt sin sag. Den var god nok.

For nu at gøre en lang historie kort, så endte det naturligvis med, at aftensmaden blev et bjerg af unævnelige produkter fra McDonalds. Fruen havde egentlig indkøbt en økologisk kylling, men den måtte vi udsætte til næste dag. Hun havde også købt en ordentlig røvfuld rodfrugter, og de ligger heldigvis stadigvæk i køleskabet.

Det er eddermame smart af McDonalds. Og de er jo ikke de eneste, der er smarte. Hele året er efterhånden fyldt op af mærkedage, der får os til at spise underlige ting. I februar støder vi på den internationale Nutella-dag. 13. maj er der International Hummus Day. Og i oktober næste år er der masser af se til, for her rammer vi f.eks. både Fuldkornets Dag, Den Vegetariske Dag, World Chicken Day, Store Grøddag og den verdensomspændende Æg dag.

Kanelbollens dag ligger 4. oktober, og for en sikkerheds skyld har vi så også International Food Day den 16. oktober for alle de fødevarer, man måske lige har glemt i skyndingen. Ristede løg og sylte, for eksempel.

Alle disse dage har et kommercielt sigte. Og når vi så har kæmpet os igennem dem, kommer de næste mærkedage. Det er som regel dem, der giver os dårlig samvittighed. Det er f.eks. Ørnens Dag den 25. februar. Nyrernes Dag i april og den Internationale Museumsdag den 18. maj. Jeg må nok erkende, at jeg ikke har været opmærksom på disse gode sager. Og det er jo ellers netop opmærksomhed, det handler om.

For vi vil ses, og vi vil høres. Vi vil i medierne, og vi vil have vores helt egen dag i kalenderen. Overbiddets og Bredrøvens Dag. De Selvoptagedes Internationale Kampdag. Se vores problem, se vores udkant, bemærk vores lidelse, vores seksualitet og vores køn. Det hele skal gøres til en samfundssag, og vi forlanger synlighed. Vi ved muligvis godt, at det ikke løser problemet, men det er sådan set også lige meget. Bare vi bliver hørt og set.

Så måske skulle man hoppe på vognen og få opmærksomhed? Jeg har f.eks. bemærket, at Fars Dag har det lige som momsen har det i Nordjylland, den er aldrig rigtigt slået igennem. Kunne man pimpe denne støvede dag en smule? Måske med en fædrepolitisk temadebat på DR2 og et par faderlige protester ned gennem gågaden?

Hvorfor skal vi f.eks. tvinges med til skolens forældremøder, når vi alligevel får konens albue i siden, hvis vi drister os til at sige noget? Og hvorfor får vi fædre aldrig en lille gave på dagen, noget der kunne illustrere vores betydning for familien, f.eks et par hjemmesko eller en Wunderbaum til bilen?

Mors dag skal vel også snart moderniseres. Den er blevet så husmoderlig, at moderne kvinder bliver overbærende fornærmet, hvis man kommer med blomster. Omvendt bliver de også lidt knotne, hvis man ikke gør det

Nej, det er ikke nemt med alle de hensyn og alle dem, der vil ses. Og jeg vil også godt advare en smule mod det, for jeg har selv et job, der har gjort mig til et kendt ansigt. Jeg er blevet set på i 30 år og genkendelsen spænder fra »du er altså pænere i tv« til »er du Bertel Haarder?«

Efter alle disse år mener jeg derfor at kunne sige, at man ikke må forveksle genkendelse med anerkendelse. Men der er jeg nok som sædvanlig helt ude at trit med tidsånden.