Hvis du som helt almindelig BT-læser og dansker går rundt og tror, at fremtiden kun tilhører alle dem, der kan programmere og starte fede IT-virksomheder, så bebrejder jeg dig ikke. Som ganske gennemsnitlig hårdtarbejdende lønmodtager må man føle, at det store IT-tog for længst er kørt, og at man ikke engang fik en plads i vognene med ståpladser.

Måske har du fået dit billede fra primetime tv-programmer om iværksætteri, eller også har du betalt for at deltage i et foredrag med en medievant IT-entreprenør, der mener at kunne tilbyde dig opskriften på succes?

Uanset om du følger meget eller lidt med i alt det der omkring at være iværksætter, så er det næppe gået mange snuden forbi, at det er hot at være selvstændig i disse år. Samtidig råber alle op omkring selvkørende biler og kunstig intelligens, og man næsten skulle tro, at om nogle få år fra nu så er de fleste dødelige danskere arbejdsløse og vandrer hvileløst rundt for at fange en fuldautomatisk Tesla og betale med deres borgerløn.

Men fat mod! Virkeligheden er, som så mange gange før, sjældent, som den fremstår på hverken tv eller til en overfladisk iværksætter-peptalk.

Senest kom den store årlige Gazelleliste, som er en opgørelse over de 2000 virksomheder, der har haft mest positiv vækst i de seneste fire år. De er sammen med hårdtarbejdende sygeplejersker, sosu-assistenter og lærere Danmarks mange ukendte helte, hvis du spørger mig.

Det er folk som Flemming Paasch, som står bag Easyfood i Kolding. Easyfood laver noget så usexet som pølsebrød, men de gør det bragende godt. På Gazellelisten finder man faktisk kun 10% indenfor teknologiområdet. Langt flere arbejder med handel, produktion eller bygge- og anlæg.

Det er solide danske erhverv, og uanset hvor mange apps, der måtte blive bygget for at forbinde pizzakøbere med pizzasælgere eller skaffe rabatter i byen, så har vi stadigvæk brug for bestikket til at spise vores mad, køleskabet til at holde varerne kolde, de bæredygtige mure at holde varmen, bardisken på diskoteket, metalrørene der skal eksporteres sydpå etc.

Problemet er, at mange af de ukendte helte ikke fylder i medierne.  Jeg frygter, at det for den helt almindelige BT-læser og dansker gør, at vi tænker det at være selvstændig kun er muligt, hvis man som TV-heltene vil arbejde 80 timer om ugen samt opgive at se sin familie de næste fem år, indtil man har tjent så meget, at man kan køre dem rundt i en Ferrari resten af livet.

I stedet må du stole på mig, der godt nok ikke har skabt milliardvirksomheder, men dog interviewet over 200 iværksættere i hele verden samt studeret næsten al forskningen på området, når jeg fortæller dig, at iværksætteri slet ikke er så stereotypt endda. Det kunne også være noget for dig, hvis du blot bringer det ned i jordhøjde, hvor det hører hjemme. Kig på de lokale stoltheder i små og store byer over hele landet. Det er dem, der står for næsten al landets livsvigtige eksport. Gi’ dem et klap på skulderen næste gang, du ser dem. Det fortjener de.