Mange mænd bryder sig ikke om at ligge i for-ske. Det vil helst ligge bagerst, altså i bag-ske, med kvinden foran sig med ryggen til. Det hænger sammen med de traditionelle kønsroller. Manden ser sig selv som den stærke beskytter. Den rolle bliver han kropsligt bekræftet i, når han ligger i bag-ske. Hvis manden derimod ligger i for-ske, så bliver han konfronteret med de sårbare sider og det indre barn, som måske er godt og grundigt fortrængt.

Men som måske egentlig stadigvæk har brug for at blive holdt og beskyttet af og til. Når manden ikke vil ligge i for-ske, så er det fordi, han ikke vil eller kan mærke de sårbare sider af sig selv. Det mandlige instinkt til at placere sig i bag-ske går nok helt tilbage til stenalderen, da vi lå i huler med bjørneskind over os for at holde varmen i den kolde tid.

Det mandlige instinkt omfatter noget med at ofre sig selv for at hjælpe andre, og det driver ham til at ligge i bag-ske. Det er det samme instinkt, der får langt flere mænd end kvinder til at melde sig frivilligt som soldater og gå i krig for at forsvare flokken. Det gav god mening engang, men måske er det på tide at nuancere og civilisere de tendenser. Mænd har også ret til at være bange og søge tryghed i en kvindes favn.

Det er i det hele taget meget få mænd, der opsøger mig for at få krammeterapi. Det er næsten kun kvinder.  Der er dog begyndt at komme en del homoseksuelle mænd til min krammeklinik. De er meget dejlige at kramme med, og de foretrækker ofte at ligge i for-ske. Jeg synes derimod, at det kan være ret belastende at kramme med heteroseksuelle mænd i længere tid, da jeg tydeligt mærker, at mange ikke rigtigt nyder det. Men homomænd er meget krammedejlige.

Flere heteroseksuelle mænd burde gå til krammeterapi hos mig for at få behandlet deres homofobi (vi behøver ikke starte med at ligge i ske...) eller gå til krammeterapi hos en kvinde for at hele deres indre barn i for-ske.

I min krammeklub (Østerbro Krammeklub) er der både kvinder og mænd af alle seksualiteter. Holdningen er, at alle krammer med alle. Jeg underviser tit folk i at placere sig i forskellige krammestillinger og så være bevidst om, hvad der dukker op af tanker og følelser. Det kan derfor være en god øvelse for mange mænd at placere sig i for-ske (også selvom man ikke umiddelbart har lyst til) for at undersøge, hvad der dukker op. Det kan være en genvej til at skabe en helende kontakt med det indre barn, der længes efter omsorg.

Mindful for-ske kramning kan dermed bane vejen for at mænd lever mere i balance med alt, hvad de er, i stedet for at projicere den indre angst over i ydre konkurrence, konflikt og kamp.