I ordet utroskab ligger ordene troskab og tro. To ord med stor værdi for ægteskabet, for det er netop, hvad ægteskabet handler om. At være tro mod sig selv – OG sin partner.

Hvad ligger der så i det? Og hvordan kan jeg tillade mig at snakke om troskab, når jeg i manges øjne yder utroskab mod min mand?

Jeg er nemlig gift med Jesper, men har sex med Mads, fordi Mads kunne opfylde nogle seksuelle behov hos mig, som Jesper ikke ville opfylde.

Men vi ønskede ikke at blive skilt, fordi vi stadig elsker hinanden. Min seksuelle relation med min mand er blot stoppet og afløst af Mads, og jeg bor nu under samme tag med begge mænd og vores tre børn tilsammen. Det har fået mange til at sige, at det, jeg gør, er utroskab.

Men hvordan kan der være tale om utroskab, når jeg har været tro mod mig selv og mine ønsker hele vejen igennem? Og når jeg er stået frem foran min mand med troskab og har givet udtryk for, hvem jeg er og fortalt ham præcis, hvad mine behov er? Jeg har intet skjult, og vi har gjort det hele i fælles forståelse.

Det er som om, der er en fasttømret og gammeldags opfattelse af, at utroskab er, når man er sammen med en anden end sin mand eller kæreste, men måske skal vi i 2017 til at omdefinere det begreb i takt med, at familier og singler finder nye måder at leve på?

Hvis jeg ikke havde fundet modet til at stå frem, så havde jeg kun givet udtryk for 90 procent af, hvem jeg er, og hvad jeg står for. Jeg havde undertrykt 10 procent af mig. Det er ikke at være tro mod sig selv.

Ej heller er det troskab mod den anden – for hvis jeg ikke udtrykte hele mig, så ville jeg ikke give den anden part mulighed for at elske hele mig – med mine 100 procent, som jeg er mere eller mindre stolt af.

Er vi derimod IKKE tro mod os selv – altså er vi os SELV utro, så er det, at vi øger sandsynligheden for at ende i decideret utroskab, som det sker for så mange par.

Utroskab bag den andens ryg. Utroskab, der kan ende med at rive tæppet væk under et ellers velfungerende parforhold eller ægteskab. Utroskab, der efterlader den anden med en følelse af svigt, utilstrækkelighed og tillidsbrud.

Derfor øges sandsynligheden for, at noget smukt og velfungerende ender i en uhensigtsmæssig skilsmisse. Tænk, hvis det kunne være undgået, hvis I havde talt sammen om jeres behov? Tænk, hvis børnene kunne have undgået at skulle vokse op i to hjem? Hvorfor er det, jeg gør, så meget værre i manges øjne, end hvis jeg var blevet skilt? Mine børn har to glade forældre og en ekstra voksen til at lege med og aflaste i de daglige gøremål.

Uhensigtsmæssige skilsmisser er ingen tjent med, fordi det efterlader os i et tomrum.

Et tomt rum, der kunne se anderledes ud og føles helt anderledes, hvis vi overgiver os til ideen om, at ægteskabet rummer mere, end vi tillader.

I min familie tillader vi det, nogle kalder utroskab, netop fordi vi er tro mod os selv, og det giver os mulighed for at skabe rum til os alle sammen og leve i troskab. I tosomhed som i flersomhed.

Andre læser også