Til sommer deltager Island ved VM i fodbold. Igen vil vi høre deres huh-råb gjalde mellem spillere og fans. Scener der genkalder forestillingen om en vild vikingetid og et udpræget mandsdomineret samfund. Det er jo 1.000 år siden, så er ligestillingen ikke total i dag med vikingetogternes tilbagetog? Ikke helt.

Godt 900 år tog det før kvinder fik valgret i Danmark som et af de første lande. Dermed tæller deres stemme på lige fod med resten af befolkningen og med samme vægt. Spørgsmålet er, om det også gælder kvinders arbejdsindsats. Om den tæller med samme vægt. Meget tyder på, at vi i 2018 stadig ikke har ligeløn i Danmark.

Kvinder arbejder med børn, og mænd arbejder med computere. Sådan lyder forklaringen tit på manglende ligeløn. Sådanne forsøg på forklaringer bliver ikke mere rigtige af at blive gentaget. Man får det næsten til at lyde som, at kvinder selv er skyld i manglende ligeløn.

Forskel i løn mellem køn forklares nemlig ofte med, at mænd arbejder med mere velbetalte områder end kvinder. Så simpelt er det bare ikke. Det forklarer nemlig ikke, hvorfor der stadig i 2018 er forskel på løn for det samme arbejde. Ja, du læste rigtigt. Det samme arbejde.

Tal fra Danmarks Statistik i 2017 viser eksempelvis, at mandlige sygeplejersker betales 18,50 kroner mere i timen end deres kvindelige kolleger. Det er desværre ikke det eneste område, hvor det er tilfældet.

Løn er betalingen for det arbejde, der udføres. Forskel i løn må altså betyde forskel i det udførte arbejde. Der kan selvfølgelig være forskel i lønnen ud fra opgaver, ansvar og stilling. Men når eneste forskel er køn, så er det forskelsbehandling. Så er det diskrimination! For der er jo ikke forskel på, hvordan en sygeplejerske udfører sit arbejde som hankøn eller hunkøn. Det er den samme medicin, der skal gives. Det er de samme patienter, der passes. På de samme overbelagte afdelinger.

På Island tager de kampen op. De stiller krav til virksomhederne. I starten af året blev det vedtaget, at virksomheder med over 25 ansatte skal dokumentere ligeløn for samme stilling. Uanset køn, seksualitet og etnicitet. Huh! Stærkt opråb om ikke at tolerere diskrimination. Island har al mulig grund til også at bruge huh-råbet, når det kommer til VM i ligestilling. De har i særdeleshed noget at juble over.

Det er rigtigt, at Danmark har en lov om ligeløn. Det kræver, at man selv klager, hvis man oplever diskrimination. Men skulle vi ikke tage udgangspunkt i, at rettigheder er noget, man har. Ikke noget man klager sig til. Skal vi virkelig have et klagesamfund frem for et rettighedssamfund? Nej, for det er ikke alle, der har resurserne til at klage. Og hvordan tror du, ens fremtidige karrieremuligheder er, hvis man klager over sin egen virksomhed? Derfor skal vi i højere grad lægge ansvaret og bevisbyrden over på virksomhederne.