Ansøgerne står ikke i kø hos jobcenteret, når stillingen som beskæftigelsesborgmester i København skal besættes.

Før valget var indsatsen for arbejdsløse meget vigtig for Alternativet og Enhedslisten. Det indtryk fik man i danmarkshistoriens formentlig største personlige smædekampagne. Anført af Enhedslisten og Alternativets tropper blev der sat Anna Ansvarsløs-plakater op og råbt i megafoner.

Der skulle en ny linje til, mente de. Nu siger de nej tak til borgmesterposten for netop de arbejdsløse. Så var de arbejdsløse alligevel ikke så vigtige for Ø og Å efter valget. Hvad kan man som ledig vælger egentlig regne med?

Håb, stod der i mørket på Alternativets plakat. Nu er plakaterne taget ned. Det samme er håbet for de arbejdsløse, der troede Ø og Å ville vælge borgmesterposten for beskæftigelse. Det blev et 'Niko Nejtak' til ansvaret. De arbejdsløse var åbenbart ikke så vigtige efter valgdagen, men det var en god sag under valgkampen.

Ø og Å opfører sig lidt som en forkælet jobsøgende akademiker, der bare kan vælge og vrage mellem jobs. Borgmesterposter. Men her gælder det altså ansvaret for mennesker, der har væsentlige udfordringer i hverdagen. For mig er det skoleeksemplet på, hvorfor der er politikerlede.

Man har tændt et berettiget håb hos flere om, at der skal ske noget nyt. Men nu vil de hellere pege fingre ad indsatsen end tage hånd om de ledige. De vil hellere holde om megafonen end tage fat på ansvaret. Jeg tror ikke, de lediges udfordringer løses med en megafon og en kort tale til en demonstration. Hvem står nu tilbage som de virkeligt ansvarsløse?

Og det mest hykleriske: I personangrebet på Anna Mee Allerslev tordnede Ø og Å med, at praksis skulle lempes på Rådhuset. Nu forsvarer de fravalget af beskæftigelsesborgmester med, at det pludselig er Christiansborg og ikke Rådhuset, der kan gøre noget. De siger altså, at deres valgkampagne har været baseret på en løgn. Om det er ny politisk kultur, vil jeg lade andre bedømme. Særligt de ledige.

Takket været Ø og Å går beskæftigelses- og integrationsindsatsen nu til en borgerlig. Gad vide om praksis bliver lempet? Gad vide om flere eller færre skal i gennem hårde ressourceforløb? Gad vide hvilken besked Ø og Å vil give til de ledige, der får det hårdere? De havde chancen for at tage ansvaret.

Er jeg så bare ude efter de andre? Nej. Jeg konstaterer bare, hvad der er de politiske prioriteringer.

Man må håbe Ø og Å i de næste fire år kommer i et langt jobafklaringsforløb og er parat til at tage ansvar i 2021. Imens er der lang næse til de arme sjæle på jobcentrene.