Frankrigs præsident Macron har budt op til dans. Med fremstrakte arme åbner han op for de store debatter om, hvor Europa skal hen. Men i det danske land er det næsten blevet forbudt og ildeset at være begejstret for det europæiske samarbejde. Hvor er gnisten? Hvor er passionen?

Jeg ønsker mig en folkeafstemning om de fire danske forbehold. Men i Danmark er det næsten blevet skammeligt at tale om mere EU - og det ærgrer mig.

Vi skal sige klart og tydeligt JA til hinanden. Det er fuldstændig ligesom et parforhold. For at det skal lykkes, skal man give noget af sig selv.

Min kæreste lader mig ikke slippe afsted med at være halvt til stede på vores fælles ferie. Når han og jeg en dag står foran alteret med kirken fuld af gæster og præsten spørger: »Vil du ære og elske ham, til døden jer skiller?« så er »måske« ikke et særligt brugbart svar.

Stærke relationer kræver, at man kaster sig helhjertet ind i projektet. Derhjemme er min kæreste og jeg langt fra enige om, hvordan verden skal se ud – men vi er enige om, at den skal bevæge sig fremad! Dét er jo præcis det, vi ser i Europa: Alle lande vil gerne den bedst mulige udvikling for både enkeltlandene og EU som helhed. Så kan man diskutere, hvilken vej der er den bedste for at nå sit mål. Det ændrer ikke ved, at vi – trods uenigheder – kan komme længst sammen.

Når man ser på tal og statistikker er danskere relativt tilfredse med EU. Men det er ikke det indtryk, man får i den offentlige debat – flere partier har nærmest startet en råbekonkurrence om, hvem der kan skælde mest ud på den europæiske union. Og råbekonkurrencer er hverken konstruktive i politik eller i kærlighed. Dansk Folkeparti er som den evigt negative svigermor. Man skammer sig næsten på forhånd, inden man overhovedet har præsenteret dem for sin udkårne: det føles som forbudt kærlighed.

De bitre svigerforældre har altid øje for fejl og mangler, men ser aldrig alt det positive. Senest har den sure svigermor foreslået, at ingen job i Danmark må besættes med udenlandsk arbejdskraft, før virksomheder kan dokumentere, at det ikke er muligt at besætte stillingen med en dansker. Det er et håbløst bureaukratisk benspænd, som kun bidrager til at skabe splid i samarbejdet, og bringer os ikke tættere på den fælles destination.

Min drømmerejse denne sommer går til hjertet af Europa. Fjern grænsebomme, og fjern de fire forbehold. EU er den ultimative garanti for fred, frihandel og fællesskab.

Lad os erstatte den forbudte kærlighed med en fantastisk forelskelse og omfavne EU.