BLOG: Ovenstående er nok ikke en sætning, man lige forventer fra ens syv-årige barn, men ikke desto mindre skete det for et års tid siden.

Efter at have hostet den fejlsunkne kaffe op gik jeg i gang med at undersøge sagen. Her viste det sig, at der på skolen var fri adgang til at søge på YouTube blandt alverdens videoer, heri blandt de der involverer pornografisk materiale.

I engelske medier er det for nyligt kommet frem, at YouTubes beskyttelse af børn totalt fejler. Det Google-ejede populære videoværktøj havde ellers lavet et netværk – Trusted Flaggers – der frivilligt skulle indberette, når der blev fundet indhold eller kommentarer, som overskred YouTubes retningslinjer (typisk seksualiserede kommentarer under børns videoer).

Men selvom YouTube påstår, at de har ansatte, der evaluerer det sociale medies indhold 24 timer i døgnet alle årets dage i samtlige tidszoner, beskriver de frivillige, at systemet er brudt fuldstændigt sammen.

For eksempel beretter en af de frivillige om, at han lavede mere end 9.000 indrapporteringer i december 2016 ved hjælp af YouTubes eget, effektive rapporteringsinstrument, men at ingen var blevet behandlet et halvt år efter. Han beskriver også, hvordan responstid er blevet langsommere og langsommere i de seneste år.

En anden gruppe af de frivillige Trusted Flaggers er gået sammen om at sammenligne de ringe responsrater og har fundet ud af, at af de 526 rapporteringer, de til sammen har lavet, er der kun 15, som YouTube har responderet på, og af disse er det blot syv styk, der har ført til, at indhold er blevet fjernet.

Dette til trods for, at YouTubes egne tidligere tal ellers viser, at gruppen af Trusted Flaggers har ret i deres indberetninger 90 procent af gangene.

Børnebeskyttelsen på YouTube er med andre ord helt til hest. Nogle af de upassende kommentarer, som florerer temmelig uforstyrret på YouTube, rummer opfordringer til, at børn laver videoer af sig selv med mindre tøj på, taler om deres kroppe, eller også er det kommentarer, der ganske utvetydigt refererer til sex. Nogle kommentarer opfordrer børnene til at fortsætte samtalen i en privat chat app.

Man kan lave nok så mange fine rapporteringsinstrumenter, men hvis der ikke (eller kun meget sent) handles på indrapporteringerne, er det jo lige meget. Så inden du næste gang slipper dit barn løs på YouTube eller andre steder på nettet, så spørg dig selv, om du passer godt nok på dit barn.

Vores børn har kun en barndom. De fortjener, at vi står på tæer for at tilbyde dem alderssvarende stimulation af deres hjerne og følelser – og at vi klart siger fra over for tendenser, der lader voksenseksualitet sive ind i deres liv, når de selv stadig befinder sig under den seksuelle lavalder.

Du ville til hver en tid beskytte dit barn i den virkelige verden. Hvorfor ikke også på internettet?

Imran Rashid er speciallæge i almen medicin, forfatter til bestselleren 'SLUK', innovationschef på Aleris-Hamlet Privathospitaler og stifter af foredragsvirksomheden Sunddigital.dk