Med lanceringen af Messenger for Kids i december har Mark Zuckerberg og hans firma Facebook overtrådt en usynlig grænse for, hvad der må siges at være etisk og moralsk forsvarligt.

Den nye tjeneste, der er målrettet børn helt ned til seks år, er nemlig i mine øjne lige så problematisk for børn, som den første smøg eller det første fix ville være.

Børn i den aldersklasse har jo ikke en jordisk chance for at undgå at blive massivt påvirket af de algoritmer, der styrer deres brugeroplevelse, og som er baseret på så individuelle data opsamlet i så tidlig en alder, at det afhængighedsforhold, der nemt kan skabes, kan blive ekstremt svært at bryde.

Tjenesten har da også mødt massiv modstand blandt flere amerikanske modstandsgrupper, der i et åbent brev har bedt Facebook-stifteren om at trække appen tilbage.

For at tækkes den værste kritik har børnetjenesten ingen reklamer, og en forælder skal også godkende barnets brug af den. Men det ændrer ikke ved det faktum, at børnene med denne mulighed nemt kan blive presset ud i at skulle oprette deres første profil på et ultrakommercielt socialt medie, inden de for alvor har lært, hvordan man skal begå sig i den fysiske verden.

Og hvis først de hopper på denne digitale limpind, så er der næppe nogle af dem, der ikke også får lyst til at logge ind på de øvrige lokkende platforme.

Facebooks forsøg på at lokke helt unge børn ind skyldes formentlig en bekymring over, at de virker til at have nået toppen af deres vækstkurve, da de nærmest for første gang i historien oplevede faldende brugertilslutning i det sidste kvartal af 2017.

Samtidig er der så småt begyndt at være international bevågenhed overfor den magt, som et privat firma har fået, hvilket bl.a. også var et stort emne på topmødet i Davos i forrige uge.

Det centrale problem med Messenger for Kids er, at det ikke er skabt for at dække et behov, men udelukkende for at skabe et nyt. Og dermed lægger Facebook sig i slipstrømmen af firmaer, der ønsker at gøre vores børn til små forbrugere, nærmest før de har lært alfabetet.

En kritisabel fremfærd, der står i skærende kontrast til det faktum, at vi også herhjemme oplever en stigende tendens til, at børn, der starter i de første klasser, ikke behersker basale sociale kompetencer og derfor skal undervises i socialfag.

Et fag, der oprindeligt blev udviklet som et specialtilbud til børn med adfærdsforstyrrelser, men som i dag i bl.a. Faxe Kommune tilbydes alle 2. og 6. klasser. Og hvad lærer man så i socialfag? Give andre børn plads. Vente på det ens egen tur. Se og aflæse andre menneskers kropssprog og ansigtsmimik. Kunne reagere følelsesmæssigt uden at det går ud over resten af klassen. Alt sammen ting som man egentlig ville mene hørte til som led i en basal børneopdragelse, men som mange børn i dag tilsyneladende ikke oplever i tilstrækkelig grad.

Er det mon så forældrene, der svigter deres opgave? Det tror jeg sådan set ikke. Jeg tror bare derimod, at vi oplever konsekvenserne af den første generation, der har oplevet en større grad af iPasning – altså at blive parkeret med en skærm i hånden og som har kunnet sige iPad, før de måske kunne sige mor eller far.

Opdragelse i en digital tidsalder medfører derfor nogle udfordringer, som vi aldrig har stået med før. Netop derfor synes jeg, at Børne- og Socialminister Mai Mercados nye tiltag Opdragelsesdebatten, hvor jeg er inviteret med som paneldeltager, giver særdeles god mening. Vi har nemlig i denne tid i høj grad brug for at få talt om, hvordan vi hver især gør for at blive bedre til det.

Sandheden er jo desværre, at hvis opdragelse defineres som forsøget på at påvirke et barns hjerne i en bestemt retning, så er vi forældre i den grad bagud på point ift. de digitale platforme, som gennem adfærdsdesign og dopamin-feedback loops virkelig formår at skabe adfærdsændringer langt mere effektivt end vores til tider ret sporadiske formaninger som forældre.

Har du egentlig overvejet hvem, der må få adgang til dit barns hjerne og dermed begynde at konkurrere med din opdragelse?