En ægte iværksætter med ministerkasket. Den havde jeg ikke set komme.

Tillykke til Tommy Ahlers med titlen som uddannelses- og forskningsminister. Og tillykke til statsministeren med et anderledes valg. Det glæder mig, at ministertaburetten også er til mennesker med ægte erhvervs- og iværksættererfaring og ikke kun the usual suspects.

Vi trænger til en vitaminindsprøjtning på højeste politiske hylde i Danmark for at få kickstartet iværksætteriet. Det er næppe en overraskelse for mange, men jeg er vild med iværksætteri og iværksættere. Det samme er dem, jeg kører i tog med, dem ved nabobordet på restauranten og mine kolleger i Dinero. Faktisk er 80 procent af borgerne i dette land helt eller delvist enige i, at iværksætterne spiller en vigtig rolle for det danske samfund.

Men om vi vil det eller ej, så er vi ikke en iværksætternation. 7,5 procent af de beskæftigede i Danmark er selvstændige. Det er den laveste andel i hele EU. Vi halter efter svenskerne og tyskerne, og vi bliver sat fuldstændig til vægs af hollænderne, briterne og hele EU, hvor gennemsnittet er 13,6 procent.

Så her er en stor og vigtig opgave for den nye uddannelses- og forskningsminister. Han og alle os andre, der har iværksætteri i hjertet og på hjernen, skal have de unge til at interessere sig for iværksætteri, og der skal skabes rammer, der muliggør iværksætteri.

Derfor glæder det mig, at Tommy Ahlers ifører sig den ministerkasket, som gør ham til landets overhoved på undervisningsområdet. Som formand for regeringens iværksætterpanel har han i løbet af det sidste år allerede blandet sig på politisk niveau.

Da iværksætterpanelet for otte måneder siden offentliggjorde sine 20 forslag, der skal udvikle iværksætteriet i Danmark, var et af punkterne, at der skal indføres obligatorisk undervisning i entreprenørskab og iværksætteri helt fra folkeskolen til de videregående uddannelser. Blandt andet med begrundelsen, at man mangedobler sin mulighed for at blive iværksætter, hvis man møder iværksætteri på sin uddannelse.

Men betyder det så, at vi alle skal være opfindere af et nyt Endomondo, Mofibo, Joe & The Juice og hvad de danske iværksættersuccesser ellers hedder?

Nej. For dælen.

Vi skal have en masse seje iværksættere – håndværkere, fotografer og opfinder-typer, som kan sætte gang i tingene. Og så skal vi have en masse unge med iværksættertankegang, som skal udvikle virksomhederne. For her kommer iværksætterkompetencerne virkelig i spil.

Iværksættere er ansvarlige problemløsere, som ser muligheder frem for begrænsninger, og som tør lave fejl. Den slags fejl, hvor man går til kanten og tester sin virksomhed af - til og ud over grænsen. For sådan udvikler man en virksomhed. Man kan selvfølgelig også bare spille sikkert, men det er ikke udviklende, og det er kedeligt. En god teoretisk baggrund er uanset jobtype godt, men at kunne tænke selv og prøve sig selv og sin virksomhed af er endnu vigtigere.

Personligt glæder jeg mig til at se, hvordan underviserne håndterer at skulle uddanne børn og unge i noget, som langt størstedelen aldrig nogensinde har prøvet selv. Men mon ikke ministeren har gjort sig tanker om, hvordan det skal gøres?

God arbejdslyst, hr. minister.