Forleden faldt jeg over DR-dokumentaren 'Tykke Ida', hvor man følger Ida, der vejer 110 kilo og er såkaldt kropsaktivist på Instagram.

Efter at have kæmpet mig igennem samtlige 56 minutter og fulgt hovedpersonen i en skizofren livsrejse, hvor hun bekræfter sig selv i, at det er okay at være tyk for derefter at sige, hun gerne vil tabe 40 kilo, sad jeg tilbage med følelsen af, at Ida på mange måder er en generationens stemme.

Ikke fordi hun er kropsaktivist, men fordi hun fint portrætterer, at det aldrig har været lettere at placere sig selv i en offerrolle, hver gang livet ikke viser sig som en dans på roser.

Det virker som om, at vi er ved at udvikle et samfund, der er designet til at skyde ansvaret fra os, hver gang vi begår fejl eller møder modgang.

Er du utilfreds med din vægt, men har svært ved at tabe dig? Så kan du kalde dig kropsaktivist og blive bekræftet i, at du er smuk, som du er, imens du græder dig i søvn over, du ikke kan tabe de ekstra kilo.

Jeg savner, at man tager ansvar for sit eget liv i stedet for at pakke sig selv ind i bobleplast bestående af søforklaringer og ansvarsfralæggelse.

Hvis din date ikke svarer tilbage, så er det fordi, du er for tyk. Hvis du ikke får den forfremmelse, så er det fordi, du er en kvinde, og hvis du dumper din eksamen, så er det fordi, læreren hader dig.

Men hvad nu hvis det bare var fordi, gnisten ikke var der, eller at du er elendig til dit arbejde, og måske er du bare ikke ekspert i oldtidskundskab.

Jeg anerkender fuldt ud, at mennesker bliver chikaneret og urimeligt behandlet alt for tit og ofte. Men ligesom jeg tror fuldt og fast på, at det er tilfældet, så tror jeg i ligeså høj grad også, at de fleste er hurtigere til at finde på undskyldninger, end de er til erkende deres egne fejl.

Når vi fejler eller bliver fravalgt som mennesker, så er det ubehageligt, og når det sker, så ser vi os om efter en syndebuk, som kan retfærdiggøre vores ubehag.

Jeg kender det udmærket fra mig selv. Jeg havde engang en god ven, som jeg behandlede dårligt af flere omgange. Det resulterede i, at han en dag meldte klart ud, at vi ikke var venner længere, og at det var min skyld.

Det var alt andet end behageligt, at blive udstillet som den dårlige ven, og jeg prøvede at bilde mig selv ind, at han overreagerede.

Men han havde ret, det var min skyld, og havde jeg indset det dengang, så havde vi måske været venner i dag.

Så når vi møder modstand og begår fejl, skal vi så ikke prøve at være bedre til at se indad i stedet for at holde hænderne i vejret med det samme, og råbe 'det er ikke min skyld'?