Jeg er et menneske med et halvdårligt liv. Det skyldes, at jeg hver morgen tager brusebad med varmt vand fra et blandingsbatteri.

Jeg burde i stedet trippe ned af fire slimvåde, algebelagte trin på en badebro og sænke min nøgne krop ned blandt fisk, tang og vuggende måger i havvandets formidabelt lave temperaturer. Så bliver man nemlig et bedre menneske med holistisk livssyn og jernhelbred.

Vinterbaderne har aldrig smerter og bliver 110 år gamle. De sætter flueben på hele huskelisten, holder vægten nede på grøn BMI og er perlende friske til præcis klokken 22:15, hvor de går glade i seng og falder i søvn uden at have drukket rødvin eller set Natholdet. Så sover de 8 timer i streg, inden de heldigvis skal tidligt op og vinterbade igen.

De har selv fortalt mig det. Mange gange. Vinterbadere er nemlig grænseløst gavmilde med at underholde om deres vidunderlige tilværelse med ligesindede i blå tøfler, hvide frottekåber og en kollektiv passion for iskoldt saltvand.

Hver dag lægger de nøgenbilleder af egne torsoer fra badeanstalter op på Instagram og Facebook. Ikke for at prale. Men fordi de gerne vil have os andre til at hoppe i havet sammen med dem. Vinterbaderne sniger også budskabet ind i konversationer på en måde, hvor tingene med vilje vendes på hovedet:

VINTERBADER: ”Vinterbader du ikke?”

MIG: »Nej.«

VINTERBADER: »Det burde du. Du får det meget bedre og er aldrig mere træt.«

MIG: »Øh…«

VINTERBADER: »Du skal komme med mig ned i Det Gode Gys. Det er sundt og folk er fantastiske. Du vil elske vores sammenhold.«

Taktikken er snedig, fordi den rummer en skjult omvendt bevisførelse. Bagefter sidder vi sommerbadere nemlig med en dårlig samvittighed over at skulke fra noget klogt og livsforlængende – selvom vi allerede har mange gode venner, et glimrende helbred og sover strålende, indtil vækkeuret ringer og vi skal i brusebad.

Det interesserer bare ikke vinterbaderen, der betragter andre som fortabte, fordi vi ikke kaster os rundt blandt isflager i de danske farvande udenfor grillsæsonen. Hvis jeg var mere rebelsk, ville jeg spørge denne vandets viking, om han ikke er bange for at blive forkølet, træde på en fjæsing eller glide på badebroen og forstuve sin ankel.

Og om der slet ikke er nogen dumme svin blandt vinterbaderne. Bare én, som kører hensynsløst på skolevejen i sin lydløse Tesla. Men jeg tør ikke spørge. Deres liv ser simpelthen rigtigere ud end mit. Det er vanskeligere at angribe en vinterbader end at argumentere for at ryge cigaretter.

Derfor er vi brusebadere endt i samme sociale sump som dem, der spiser på McDonalds, går til boksestævner, sover til middag, læser BT og bruger sætningen 'Det sagde hun også i går' 42 gange om dagen. Vi er flove og holder vores hverdag hemmelig for andre. For eksempel ved vi, hvordan man skjuler en pose oste-pops i indkøbskurven under en bakke med rodfrugt-mix.

I sundhedssamfundets tjeneste burde vi efterligne dem, der går til hot yoga, paraglider, går Caminoen, ser DR2 og altid kører med cykelhjelm. Forbillederne i samtlige tv-reklamer for banklån, seniorrejser og livsforsikringer.

Jeg har faktisk planlagt at gøre noget ved det, så jeg vil snart slutte mig til vinterbaderne. Primært for at få et bedre liv, men også fordi de trænger til støtte i en svær tid. Jeg fik i hvert fald lidt ondt af dem, da det blev varmere først på ugen. Min Tanev-app fortalte mig, at efter isen på Øresund smeltede, røg vandtemperaturen helt op på 2,1 plusgrader. Og det bliver meget værre til sommer.