Vi danskere kan godt lide at se TV-programmer, hvor man udstiller mennesker med en dårlig økonomi. Det får os til at føle os bedre end dem. Vi kan også godt lide at spise billigt svinekød på grundlag af gennemført dyremishandling. Og vi synes, det er sjovt, hvis folk falder ned af trapper.

Det er derfor, andre nationer synes, at danskerne er en lille bredrøvet og uambitiøs befolkning i vindjakker, der først og fremmest vil have en førtidspension så hurtigt som muligt og i øvrigt ikke har ret mange tanker i tilværelsen.

Men jeg er glad for at kunne fortælle, at den antagelse er helt forkert. Aalborg Universitet har lavet den hidtil største undersøgelse af danskernes spiritualitet, og den viser helt klart, at vi er dybere end fordommene.

24 procent af danske kvinder og seks procent af mændene tror således på spøgelser. Det kan jeg godt forstå, for jeg har lige fået en vandregning på 18.000 kroner, hvoraf de 15.000 er skatter og afgifter. Det er der jo ingen rationelle politikere eller embedsmænd, der ville finde på. Vi bor i et land, der står i vand til halsen, så det kan kun være overnaturlige kræfter, der får os til at betale for det. Hvis jeg næste år slet ikke bruger vand, skal jeg stadig af med 15.000 kroner. Det er godt nok underligt.

Kvinderne er i det hele taget i front, også i den her sag. 21 procent af danske kvinder tror således på engle. De tænker formentlig på sosu-assistenter. Det gælder kun for fem procent af mændene, der dermed endnu en gang ikke har forstået en skid af noget som helst. Det er også derfor kun tre procent af mændene tror på hekse, mens 16 procent af kvinderne gør det. Det er nok fordi, de har veninder.

Jeg skriver ikke det her i foragt. Jeg har selv troet på lidt af hvert gennem årene. I ottende klasse bad jeg Vorherre om at måtte se min engelsklærerinde uden tøj. Det lykkedes aldrig. Jeg har heller ikke haft meget held med de talrige gange, hvor jeg har bedt ham gøre Frederikshavn til danske mestre i ishockey. Det er efterhånden 18 år siden det skete, og det sker heller ikke i år. Vorherre er stort set lige så leveringsdygtig som danske håndværkere. Man håber, men der sker ikke noget.

Det er måske også derfor, 65 procent af danskerne siger, at de ikke rigtigt har nogen tro. Men det må være fordi, de overser de daglige totempæle i vores liv. Vi tilbeder både grænsehandel, offentlige ydelser, Netflix og grillfester med pølsehorn og papvin. Vi tilbeder også Black Friday og sort arbejde, og farven alene antyder jo en vis begejstring for det okkulte mørke.

Forskerne på Aalborg Universitet siger, at selv ugudelige danskere har et behov for at give tilværelsen en vis mening. Derfor vælger vi lidt af hvert fra alle spirituelle hylder. Seks procent af os tror således både på magi og skæbnen. Så er man dækket godt ind. Skæbnen gør f.eks., at de fleste danskere med jævne mellemrum får tilsendt girokort fra det offentlige. Og magien gør, at de fleste slipper afsted med aldrig at betale dem.

Jeg selv kombinerer astrologi med håb. Astrologien lægger en fast livsbane for mig og mine karakteregenskaber, og det forklarer, hvorfor jeg har luft i maven og er bange for kommunen. Håbet, til gengæld, åbner mulighed for alt det utænkelige. Derfor er jeg også stadig klar, hvis min engelsklærerinde fra dengang pludselig skulle komme på bedre tanker. Helt uden Vorherre.