Chefredaktør for BT, Jonas Rathje.
Chefredaktør for BT, Jonas Rathje. Foto: Ida Marie Odgaard

Tilbage på pinden efter sommerferien glæder jeg mig over, at mens sommervejret aldrig rigtig kom, faldt temperaturen på befolkningens krænkelses-barometer aldrig nævneværdigt henover sommeren.

Nogen vil måske mene, at krænkelse og fornærmelse er noget, man i høj grad selv tager til sig, og ikke altid noget, der gives én. Den romerske filosof, Seneca, mente ligefrem, at man skulle finde sig i krænkelser og kaldte det for visdom at gøre det. Men lad nu det ligge. Der er masser af følelses-krænkere derude, og på denne plads skal deres ofres pointer frem i lyset, hvor de hører til.

Målet her er hverken at dømme eller rangordne de forskellige krænkelser og fornærmelser. Blot at sørge for, at de forskellige afarter af fænomenet når bredt ud, så de kan inspirere efter fortjeneste. Alle har ret til en god krænkelse.

Så hvad bød sommeren på?

Der var naturligvis den store krænkelse i forbindelse med P3s jagt på Danmarks bedste vittighed og frit-lejde-ordningen for racistiske jokes. Og den store forargelse nedmanet af en anden radiovært, Rene Fredensborg fra Radio24syv, der i Berlingske hakkede til danske kvinder og proklamerede, at nu hentede han sig en kæreste hjem fra Filippinerne – en kæreste, som var villig til at vaske hans underbukser i hånden.

fredensborg

Men der var sandelig også flere andre krænkelser, som fortjener at blive fremhævet:

Flere forældre på årets Langelandsfestival blev voldsomt forargede på deres børns vegne, da festivalen havde ændret pantsystemet for brugte plastickrus: Tidligere er pant-samlende børn blevet belønnet med kontanter for hver meter af indsamlede krus, mens de i år fik udbetalt ’drikke-coins’, som efterfølgende kunne omsættes til drikkevarer.

Øl

»En svinestreg over for ungerne«, som det et sted blev beskrevet et sted på festivalens Facebook-side. »Hold da op nogle skuffede børn, vi står med«, stod at læse et andet.

Hvis der dog bare var en måde, hvorpå man kunne undgå, at ens unger brugte tid på at samle pant for en løn, man ikke fandt rimelig… Men det er der jo desværre ikke.

Bogense Handelsstandsforening udløste en shit storm gjort af krænkelse, da de kom for skade at invitere til ‘Zulu-kongens fest’ i forbindelse med et ‘By Night’-arrangement. Flere fandt det plat og for meget med hvide mennesker malet som sorte og ’racisme i børnehøjde’, som en borger beskrev det på fyens.dk.

iuegfoueijdfæwq

Særligt krænket over byfesten var en journaliststuderende, der her i BT nok mente, at det var spændende med et Afrika-tema, men argumenterede for, at det var klokkeklar ‘blackface’, et fænomen fra shows i USA i begyndelsen af 1830’erne, hvor sorte blev fremstillet som »dumme, dovne, overtroiske klovne, som havde bedst af at være slave i plantagerne.«

Man må naturligvis gå ud fra, at det netop var det budskab, Bogense Handelsstandsforening ønskede at være afsender af. Så hvorfor lade muligheden for krænkelse og sociale likes undslippe?

I Ekstra Bladet var naturisten – med det borgerlige navn Ole Busk – krænket og følte sig diskrimineret, fordi han oplevede sig uvelkommen på naturistcampingpladser, på grund af at han ikke havde en partner, men var enlig.

Jonas Rathje.

På skrift ‘med småt’ havde han på en hjemmeside for en naturistlejr læst formaningen ‘Enlige ingen adgang’. “Hvad drejer denne diskrimination sig om?”, spurgte han i sit læserbrev. Hr. Busks undre-krænkelse er hermed ude af buksen, undskyld, busken. Det hele skal frem i lyset.

Er du krænket, eller har du spottet en krænket ude i det traditionelle eller sociale mediebillede? Så slå alarm på kraenket@bt.dk

SMS

Tophistorier

Hitter på Facebook