DEBATINDLÆG: I Danmark har vi udviklet en jungle af regler, procedurer, bekendtgørelser og ligegyldige lovgivninger i den offentlige sektor. Bureaukrati, der står i vejen for de offentligt ansattes arbejde.

For at give et eksempel på det her ligegyldige bureaukrati, så har en undersøgelse fra Megafon og Dansk Sygeplejeråd vist, at sygeplejersker vurderer, at der bruges 14,4 millioner timer på papirarbejde årligt.

Fire millioner af de timer – altså omkring tårnhøje 30 pct. - bliver brugt på unødvendig dokumentation og dobbeltregistrering. Det er med andre ord spildt arbejde, og det svarer til 2.400 fuldtidsstillinger.

Jeg vil tage et opgør med meningsløse møder, ligegyldig lovgivning og ubrugelige blanketter.

Derfor har jeg sammen med min kollega - Venstres Eva Kjer Hansen - startet ’Tour de afbureaukratisering’, hvor vi tager rundt i de syddanske kommuner. Her vil vi se på – i samarbejde med kommunernes borgmestre - hvor vi kan mindske den her overflod af ligegyldigt bureaukrati, der er blevet opbygget i Danmark gennem årene.

Der er så mange unødvendige processer i bureaukratiet i dag, at man tror, det er løgn.

Derfor bliver vi nødt til at luge ud i det. De offentligt ansatte kan ganske enkelt ikke være tjent med, at så mange ligegyldige ting står i vejen for deres arbejde.

Vi skal bruge ’Tour de afbureaukratisering’ til at se på, hvad der fungerer, og hvad der ikke fungerer. Vi skal blive inspireret af, hvilke initiativer, der måske allerede er sat i værk i kommunen.

De ansatte skal ikke bruge deres kostbare tid på at udfylde uendeligt lange skemaer. Den ansatte skal bruge tiden på borgeren. Det giver kun mening.

Med ’Tour de afbureaukratisering’ vil vi have fornuften tilbage.

Vi skal bringe de gode lokale forslag og erfaringer, som vi får fra kommunerne, videre og få sat endnu mere skub i at få ryddet ud i bureaukratiet.

Vi skal have fjernet alt det unødige bøvl og bureaukrati.

Skrevet af Henrik Dahl, afbureaukratiseringsordfører for Liberal Alliance