Som psykolog sidder jeg ofte over for mennesker, som oplever, at sociale medier er en trigger for dårligt selvværd, misundelse og negative tanker. Ét godt råd til dem kunne være at forsøge at skrue ned for forbruget.

Kig op, dyrk pauserne, vær i nuet – og drop besættelsen af at tjekke medierne konstant. Det er fint at skrue ned, men det er mindst ligeså vigtigt at være opmærksom på de tankeforvrængninger, som de sociale mediers polerede billede af tilværelsen lægger op til.

Fra et psykologisk perspektiv er det interessant, hvordan de sociale medier på relativt få år har rykket enormt ved den måde, vi mennesker ser og omgås hinanden på. Der ligger kæmpe fordele i, at den sociale verden er non-stop tilgængelig og altid kun et klik væk, men der er også en del bagsider ved denne måde at være forbundne på.

Der findes en del undersøgeler, der viser, at folk ofte bliver i dårligere humør efter en session på Facebook. Negative tanker opstår, når vi scroller ned gennem vores nyhedsfeeds glansbilledegalleri. Vi sammenligner os selv med de nøje udvalgte og planlagte statusopdateringer, velredigerede selfies og rørende solstrålehistorier.

Ved nærmere eftertanke ved vi måske godt, at det hele bare er overflade, filter og facade – men alligevel ender mange med at føle, at det er en form for konkurrence, hvor vi måler os med hinanden. Det er så let at komme til at sige til sig selv, at jeg ikke er ligeså pæn og slank, ligeså dygtig eller ligeså lykkelig som det, vi ser på skærmene.

Vores tanker handler om sammenligning, og vi glemmer ofte, at der er en verden bagved de overfladiske præsentationer. Én ting er at misunde det perfekte billede af den perfekte krop, men vi skal ikke glemme, at den perfekte krop måske har krævet intensiv daglig træning og nej tak til alt, hvad der hedder fastelavnsboller og påskeæg. Og det er ikke alle, der ønsker eller magter at lave den byttehandel.

Man kan få et helt fordrejet billede af andre mennesker, når man kun præsenteres for deres perfekte ydre. Forleden sad jeg overfor en kvinde, som sagde, at ”hende dér er bare så perfekt – gid det var mig”. Jeg svarede hende: “Hvis jeg kunne trylle dig om til denne kvinde – ville du så bytte dit liv med hendes – altså med hele pakken?” Svaret var nej – for når man får tænkt sig om, så vil man som regel have en stor taknemmelighed for det, man har i sit liv af mennesker og værdier. Dette kan man huske sig selv på, og det vil være en anden måde at være på sociale medier på.

Hvis man husker sig selv på, at man i realiteten aldrig ville bytte, så er det måske muligt at forlade de negative følelser og misundelsen. Måske vil man i stedet være i stand til at tænke: 'Hvor er jeg glad for, at du opnår dette i dit liv – du inspirerer mig'.

Jeg tror, det vil give os en helt anden oplevelse af at være på sociale medier, hvis vi fra et ærligt sted kunne heppe lidt mere på hinanden. Og det kan være lettere at gøre, hvis man husker, at man aldrig ville bytte sit liv, når det endelig kom til stykket.