Skrevet af Carolina Magdalene Maier, politisk ordfører for Alternativet

De seneste uger har landmænd og landbrugsorganisationer opfordret til en noget barnlig boykot af dagligvarekæden COOP. Det skyldes, at COOP i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening i en kampagne har formastet sig til at fremhæve, at noget af al den sprøjtegift, som landmændene bruger, faktisk også findes på vores frugt og grønt, når vi køber det i butikkerne. Det er der intet nyt i.

Det er rigtig nok, at mange danske landmænd gør det bedre (dvs. mindre ødelæggende) end udenlandske landmænd, når det kommer til at bruge sprøjtegift, hvilket også fremhæves i kampagnen. Men for mig er gift stadig gift, og derfor er alle selvfølgelig i deres gode ret til at vælge økologien til og det konventionelle landbrug fra.

Men en pointe, som jeg også mener bør fremhæves, er, at økologisk drift også er meget bedre for dyrevelfærden. Dyr, der opdrættes økologisk, har som hovedregel mere plads, bedre adgang til udearealer og det mad, de bliver fodret med, er godt for dyrenes velbefindende og forebygger sygdomme. De økologiske grise får heller ikke klippet halen af og har langt sjældnere mavesår, end det er tilfældet for ikke-økologiske grise. Økologiske kyllinger har også en mere naturlig vækst, så de ikke risikerer, at deres ben kollapser under dem, fordi de vokser for hurtigt.

Carolina Magdalene Maier, politisk ordfører for Alternativet Vis mere

Det er alt sammen noget, som landmændene også må stå til ansvar for. Ikke nok med at de forurener vores drikkevand med gift, de gør også livet surt for millionvis af dyr hvert eneste år. Måske er det derfor det konventionelle landbrug, der trænger til en boykot?

Sikkert er det i hvert fald, at når vælger vi økologien til, så er det altså ikke kun, fordi vi vil undgå sprøjtegift i det mad, vi spiser, det er også fordi vi ønsker, at dyrene bliver behandlet langt bedre, end tilfældet er i meget store dele af det konventionelle landbrug.